Seorang ibu menyedari ada sesuatu yang tidak kena dengan bayinya. Pengalaman yang paling menakutkan untuk ibu bapa

Mungkin jika kita juga berada dalam keadaan kita tidak tahu apa yang akan kita lakukan. Tetapi kami berterima kasih kepada pegawai polis untuk menyelamatkan nyawanya. Kepada ibu sila lakukan penjagaan tambahan kepada anak-anak anda atau lebih baik jika mereka makan mereka juga boleh memantau mereka untuk memastikan bahawa mereka selamat juga.

Teknik Menyelamatkan Bayi Tercekik

1. Kalau bayi tercekik, pangku dan tiarapkan bayi

2. Tepuk bahagian belakang bayi sebanyak 5 kali

3. Jika masih lagi tercekik, pusingkan bayi

4. Lakukan ‘chest thrust‘ sebanyak 5 kali

In Shaa Allah, berjaya. Jika masih juga belum berjaya, jerit kuat-kuat minta pertolongan jiran. Call ambulan untuk bantuan.

Yang penting, jangan panik.

JANGAN :

  • Masukkan jari anda ke dalam mulut mangsa.
  • Mendongakkan kepala mangsa.
  • Jika mangsa berhenti bernafas, pengsan dan badan menjadi biru, segera lakukan Kaedah Pemulihan
  • Pernafasan (CPR) sementara menunggu bantuan pakar.

Pegawai telah melakukan pekerjaan yang hebat!

Lihat beberapa komen yang memanggil orang lain “rugi” untuk terus memakan makanan mereka – apa yang salah dengan itu, sungguh? Jika mereka berhenti makan, adakah bayi akan diselamatkan lebih cepat atau sesuatu? Terdapat orang-orang yang cukup peduli untuk datang memeriksa ibu dan bayi itu. Adakah semua orang perlu berkumpul untuk membuat keajaiban berlaku? Dan semakin banyak orang berkumpul, lebih ramai lagi yang boleh mendapatkannya.

Nur Farhana Limanjgn biarkan baby 2 tahun kebawa makan sendirian, mesti mummy suap or dlm perhatian, begitu juga dgn pemberian susu. pastikan masa bg susu, baby atas riba kita, mata kita n baby bertentangan & pastikan bg baby sendawa… dan ada baby lepas menyusu tak akan terus sendawa… mcm baby sulung saya, 15 or 30 minit baru sendawa… so kena ambil perhatian…

Komen Dari Netizen Rata-rata Memberi Nasihat. Mari Tengok

RafiMall kite ade police auxiliary atau polis bantuan..skrg dh byk kemudahan dri segi keselamatan utk org awam cume org awam kurg hargai polis..hormat xde, pertikai kerja polis..so polis pn serba salah nk buat sesuatu bende, tkot disalah erti..pk2 kn lah

Diyana Adnan Even me get first aider course this before.. When u panic.. U cannot focus to make the right way.. Thanks to this man.. So gentle and calm while handle this situation..

Mimie Love Majeroi abg aku..umo 19 tahun tercekik buah nangka..abg aku sorang tu suka buat lawak.kami x taw kata dia tercekik..ingat dia buat lawak.kami wat x taw je la..arwah ayah aku dtg..dia tengok mata abg aku dah putih..arwah ayah bubuh penaboh sebijik ngah belakang abg,keluar balik nangka tu seulas..tu la..selalu pekena adik beradik lagi..dah emergency x dak org nak caya dah..ingatkan dok buat lawak..ank aku tercekik gula2..aku pi pejabat pos..dia ngan suami aku lam kereta..hah kalut laki aku tepuk belakang dia.keluar balik gula2 tu..sampai keluar air mata ank aku..ingatkan nak insaf dah..3 minit lepastu mintak gula2 balik..

Wn Maya Yang meja sebelah tu langsung tak peduli terus makan jer.. Aku doakan dia tercekik malam ni

Fakrul Azim Benda basic bila ada orang tercekik ingat 2 benda nii jaa. First check airway tengok dalam rongkong klau dok nampak benda dok tersumbat try clear dalam rongkong dulu, kalau xbleh jugak. Second kita bagi pressure kat dada, step ke2 nii ad dua teknik untuk dewasa dan baby untuk baby buat macam polis video kat atas nii kalau orang dewasa berdiri kat belakang mangsa, kita pelok mangsa tangan kanan buat penumbok tangan kiri pegang tangan kanan, bagi penumbuk tuu dok di tengah2 dada mangsa pastu sentap buat beberapa camtu pastu buat balik first step pastu ulang balik sampai benda tu kluaq. Nii ilmu aq share bagi ampa 1 klau ad step2 yg lain habaq laa sma2 dpat 2 ilmu.

Amin Noh Shazwanie Zakaria tolong take a attention ye , jgn bagi gula2 atau makanan yg keras anak x boleh nak kunyah dia terus telan nnt tercekik .. tgk video dan amik iktibar baca comment ye🙏🏼 just make sure juga ape yg org suapkan okay .thanks you jaga anak daddy❤️

Nur Azilah Family belah suami aku suka sgt sumbat mcm2 kt ank aku. Paling risau, bdk tu blm 6 bulan dh di bagi mkn keras2. Nk aje aku tmpo muka sorg2.

Merpati Dua Sejoli Baru2 ni. Aku kena cekik dgn pomen keta. Dia cas Aku sampai 800. Habis duit Aku. Lagi seram bila di bayang kan blik.

Dg Bulan Ripul Ni penglmn aku..menntu ada ank..bgi sumbat ja mknn nasi bknnya cek apa yg ada dlm nasi..dia cmpur nasi kuah ikan..kut2 ttba baby maw muntah nangis2..skli muntah kuar darah x puas aty lgi..bby msi munta bgi msuk tgn jari tulunjuk paya kuar apa dlm kerongkong..tgo2 kuar tulang ikan yg ada 2inci…ni pasal org tua..men sumbat ja bila mkn…peringtn..bila bgi bby mkn..cek2 la apa kat nasi…ok2

Izay Fizly Kawasaki Mohon pihak pdrm Kita sila pertingkatkan lg penambahbaikan anggota dlm ltihan rekrut trutama skali ptolongan cemas mcm ni bayi org dewasa kemalangan Dan sbagainya sblum tnggu ketibaan ambulance yg pakar2 sbelum terjadi apa2 terhadap anak cucu cicit saudara mara kita. Bersama Kita menyelamatkan nyawa Dan melindungi msyarakat skeliling kita. Pdrm ibarat adiwira no 1 d Malaysia. Ramai peminat polis ramai jgak penghina polis tp bila susah menuju ke polis smua panggil polis sbelum ambulance dtg polis blh hubungi mana2 klinik paling hampir dgn tmpat kjafian bg mnyelamatkan nyawa smentara yg sorang gunakan set walkie talkie dptkan bantuan yg sorang cuba slamatkan sperti yg d latih.

every parent's worst fear

Seorang ibu menyedari ada sesuatu yang tidak kena dengan bayinya…Pengalaman yang paling menakutkan untuk ibu bapa…Kredit: Texas LifeJom like page ini untuk dapatkan hiburan dan berita terkini Trending Viral Trending Viral

Posted by Jozan Fan Page on Monday, December 3, 2018

Sumber : Texas Life

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*