Seorang Lelaki Cuba Selamatkan Pemuda Lemas Kerana Arus Pusaran. Tapi Malang Menimpa Keduanya Lemas Sekali

Saksikan Video Penuh Di Akhir Artikel

Viral di media sosial video yang menunjukkan dua lelaki lemas ditelan arus pusaran air di tebing Sungai Niagara.

Difahamkan, kejadian itu berlaku pada Jun 2018 di Taman Broderick, Buffalo, New York.

Mangsa, Mario Guthrie, 29, dilaporkan memanjat pagar tebing sungai lalu terjun ke dalam sungai itu untuk mengambil sepotong kayu besar.

Apabila Mario kelihatan sukar untuk berenang kembali ke tebing, Scott Vader, 46, pula terjun untuk menyelamatkannya.

Malangnya, Scott lemas bersama mangsa ketika cuba menghulurkan bantuan di mana Mario pada ketika itu pula terdesak untuk berpaut padanya untuk timbul di permukaan sungai.

Captain Jeff Rinaldo, from Buffalo Police Department, said even experienced swimmers should not jump in the water at Broderick Park (pictured), recalling the death less than a year ago of police diver Craig Lehner

Kejadian itu turut disaksikan oleh orang awam dan ada yang cuba menghulurkan kayu bagi membantu dua mangsa berkenaan, tetapi gagal.

Saksi, Cristina Williams, berkata, Scott pada awalnya mahu terjun untuk mengambil sepotong kayu tersebut bagi kegunaan membuat perabot, namun Mario pula menawarkan diri untuk berbuat demikian.

Sebaik saja melihat Mario menghadapi kesukaran, Scott terus terjun untuk menyelamatkan Mario.

“Hanya dalam beberapa saat sahaja mereka tenggelam seperti batu. Kami semua tak dapat buat apa-apa. Mak saya pula menjerit agar saya tidak terjun ke sungai di mana pada waktu itu saya hampir berbuat demikian,” katanya.

bahaya selamatkan orang

Hanya kerana nak ambil sepotong kayu untuk dibuat kerja kraf 2 orang lelaki ini kehilangan nyawa akibat ditarik arus berpusar.Dalam video ni keduanya gagal diselamatkan.Setahun sebelum kejadian ini, seorang anggota polis yang sedang dalam latihan turut maut dilokasi yang sama..Kes ini seakan sama dgn kes 6 orang anggota bomba yang terperangkap dengan arus berpusar di Puchong.https://www.facebook.com/simplytangkapmuat/videos/636798686715349/

Posted by Besihitam on Saturday, December 22, 2018

Pasukan Penyelamat dari Jabatan Polis Buffalo kemudian tiba di tempat kejadian, tetapi sudah terlambat. Mayat kedua-dua mangsa hanya berjaya ditemui selepas usaha mencari dijalankan selama lebih satu jam.

Kapten Jeff Rinaldo, dari Jabatan Polis Buffalo, berkata walaupun perenang yang berpengalaman tidak sepatutnya melompat di dalam air, mengingatkan kematian kurang daripada setahun lalu oleh penyelam polis Craig Lehner.

Lehner lemas di tempat yang sama semasa latihan.

Beliau berkata: ‘Terdapat arus yang berbeza yang mengalir terutamanya apabila anda masuk ke arus eddy yang akan menarik anda ke arah dinding dan kemudian menghisap anda ke dalam sungai serta menarik anda ke bawah, ia tidak selamat di bawah apa-apa jenis keadaan.’

Sumber : thereportermy / dailymail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*