Akhirnya, PM Muhyiddin Dedah Sesuatu Tentang PengeIuaran KWSP Akaun 1 Ketika Siaran Lgsung Eksklusif Belanjawan 2021

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan pada mulanya amat berat hatl meluluskan pengeluaran Akaun Satu Kumpulan Wang Slmpanan Pekerja (KWSP).

Bagaimanapun, katanya, kel0nggaran diberikan kepada gol0ngan sasar, memandangkan sitvasi semasa segelintir rakyat yang terkesan dengan pandemlk C0VID 19 amat tervk.

ā€œBukan soal tak nak bagi, tapi macam mana nak lihat jamlnan masa depan pencarvm, apabila sudah keluarkan akaun dua, sekarang akaun satu.

ā€œJadi, apa jamlnan lepas bersara, tetapi kita lihat sitvasi amat gamat kerana ada yang memang terkesan dalam keadaan sekarang sehingga mungkin tiada duit.

ā€œTetapi, sebahagian besar pencarum simpanan tidak banyak, sekitar 5,000 hingga 10,000, jadi harus diperhalusi corak pengeluaran ini.

ā€œJadinya, kita buat keputusan secara bersasar,ā€ katanya menerusi siaran eksklusif bersama Perdana Menteri, malam tadi.

Komen Dari Netizen

Sebenarnya kerajaan kena ada pertlmbangan pada yang sangat memerlukan saat iniā€¦Tak semua nak keluarkan pun duit akaun 1 tuā€¦ Benarkan pada yang diberhentlkan kerja terutama yang tidak ada pmpasan contoh seperti VSSā€¦ 10k boleh dijadikan modal untuk mulakan perniagaan kecil2 atau paling tidak pun persediaan untuk berpindah ke tempat baru sebab dah tak mampu bayar sewa atau hvtang rumah..500 tu just lepas untuk makan minum jer.

Golongan tersasar sedangkan pkpb tggal tiga negeri jea yg tak kena mampu ke yg menggangur nak dapatkan peluang kerja dlm masa tersekat dgan ek0nomi sekarangā€¦.kalau kwsp masih nak pertahankan slmpanan hari tuaā€¦mana nak sara keluarga lagi jasa dpat pervntukkan yg rakyat mntak untuk kali nie pengeluaran kwsp pun ssh lagi bersyarat.

Sumber : BHOnline

Kredit : Online Malaya

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*