Subhanallah, Detik Rakaman Terjadinya Puting Beliiung Yang Melanda Indonesia. Azan Dilaungkan Sebelum Ianya Terjadi

CIREBON (Indonesia) : Puting beli ung melanda perkampungan Panguragan Kulon di in Panguragan, Cirebon, Jawa Barat, semalam, menyebabkan seorang terbu nuh dan memus nah atau merosakkan 165 rumah di kawasan terbabit.

Menurut jurucakap agensi bencana kebangsaan Indonesia (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, kejadian berlaku kira-kira 3.30 petang yang turut menyebabkan bekalan elektrik terputus selain menyebabkan kerosakan teruk dua surau.

Jakarta Post melaporkan, beliau berkata, agensi itu mengendalikan benvcana itu dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan, ketua kampung dan pasukan sukarela.

Sebelum puting belivung itu melanda Panguragan pada petang Ahad, cuaca dilaporkan mendung.

Tak Sampai 2 Minggu Kena Tsu nami, Indonesia Dilanda Puting Beli ung Dahsyat!

Pejam celik, dah hampir 2 minggu sejak Indonesia dilanda tsu nami, mengorbankan sekurang-kurangnya 430 mang sa pada 22 Disember lepas. Tsu nami itu berpunca dari letu san gunung berapi Anak Kratakau.

Selepas tragedi tu pula, penerbangan yang sepatutnya melalui sekitar Anak Kratakau ditukar laluan dek kerana debu yang disebabkan oleh gunung berapi yang meletus tu.

Insiden mengejutkan tu berlaku kira-kira jam 3.30 petang (waktu tempatan) dan telah mengor bankan satu nya wa dan merosakkan 165 buah rumah. Menurut pihak berkuasa,

“Seorang mening gal dunia, berusia 4 tahun ditimpa runtuhan rumah.”

Selain tu, puting beli ung tersebut juga menyebabkan terputusnya bekalan elektrik di kebanyakan tempat dan kerosakan dua buah masjid. Difahamkan kesan daripada puting beliung itu kini sedang dikaji oleh Agensi Mitigasi Bencana Kebangsaan (BNPB) Indonesia.

Buat masa sekarang, data sedang dikutip dari pihak berkuasa, ketua kampung, sukarelawan kemanusiaan untuk kajian kesan puting beli ung. Pihak berwajib juga sedang gigih menjalankan kerja membaiki tenaga elektrik yang rosak akibat puting beliung tersebut.

Rakaman Video Detik Kejadian Sebelum Putiing Beliiung Terjadi ( 2 Video )

Video Pertama

Video Kedua

Sumber Artikel: HMETRO ONLINE dan LOBAK MERAK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*