Subhanallah, Rakaman Video Fenomena Bumi Seperti Sedang ‘Bernafas’. Kejadian Aneh Dirakamkan

Baru-baru ini, viral sebuah video memperlihatkan fenomena bumi ‘bernafas’ telah menjadi viral di media sosial. Banyak orang yang berasa takjub, ada juga yang merasa bingung dan berusaha mencari penjelasan atas fenomena tersebut.

Beberapa buah video seperti ini menjadi viral di media sosial, pernah satu masa kejadian seperti ini berlaku di Kanada dan berjaya di rakam seorang lelaki.

Lelaki bernama Brian Nuttal melihat fenomena unik itu semasa tengah berjalan-jalan di Apple River, Cumberland County, Provinsi Nova Scotia, Kanada. Keadaan cuaca agak berangin ketika itu memandangkan sedang musim luruh.

Brian memperhatikan tanah bergerak-gerak kembang kempis dalam irama teratur. Dia mengeluarkan telefon bimbit dan mula merakam kejadian aneh itu.

Video tersebut lalu dimuat naik Brian ke Facebook dan telah mendapat tanda Like sebanyak 13,500 kali.

Video dalam artikel ini pula berlaku pada masa yang berbeza, menurut sumber ia berlaku dalam bulan ini kemudian menjadi sensasi dalam aplikasi Tweeter.

Netizen mula memperdebat bagaimana ianya boleh berlaku dan berbagai macam spekulasi muncul untuk menjelaskan fenomena tersebut.

Seperti komen yang ditinggalkan dari aplikasi Tweeter, Sebahagian netizen berpendapat itu adalah tanda akan muncul sebuah gua, tapi menurut yang lain kejadian itu seperti ada aliran air di dalam tanah. Sementara yang lain berpendapat akar tumbuhan yang tersebar luas tidak mencengkam ke dalam tanah cuma dipermukaan sahaja.

Seorang pakar pula berpendapat kesan seperti “bernafas” ini berlaku apabila terdapat tiupan angin pada atas pokok lalu gelombang goyangannya sampai ke bahagian bawah hingga boleh menyebabkan tanah terangkat kerana akar pokok tidak terlalu dalam.

Video Penuh

Penonton Sempat Merakam Detik Persembahan Lima Anggota Kumpulan Seventeen Direm puh Tsuunami. Allahu Nge ri Tengok

TSUN4MI yang melanda Selat Sunda pada malam Sabtu membawa khabar sedih bagi pencinta muzik di Indonesia.

Kumpulan terkenal Seventeen dan beberapa krew dilaporkan hilang selepas ombak besar tiba-tiba merempuh mereka yang sedang mengadakan persembahan di Pantai Tanjung Lesung Beach Resort, Banten bersempena hari keluarga sebuah syarikat korporat.

Kompas melaporkan sehingga kini, kesemua kelima-lima anggota kumpulan itu, Bani (bass), Yudhi (gitar), Herman (gitar), Andi (drum), dan Ifan (vokal) serta para kru Seventeen belum ditemui.

Dalam pada itu, sebuah video yang dirakamkan oleh orang awam yang menghadiri acara itu tular di Twitter yang memperlihatkan Seventeen sedang mengadakan persembahan sebelum ombak tiba-tiba datang daripada belakang pentas dan mengh3ntam pentas.

Kesemua mereka yang berada di pentas itu termasuk kumpulan Seventeen lenyap daripada pandangan akibat puukulan ombak kuat.

band seventeen lg manggung di tanjung lesung kesapu gelombang laut.

Dalam perkembangan sama, anggota kumpulan D’Masiv, Rian turut meminta semua mendokan agar rakan-rakannya selamat dalam kejadian itu.

“Pray for Seventeen band. Terkena ombak saat mengadakan persembahan di Pantai Carita. Beberapa kru turut belum ditemui.

“Mohon doa agar semuanya baik-baik saja,” tulisnya.

Menerusi Instagram Seventeen pula, beberapa jam sebelum kejadian mereka turut memaklumkan kepada peminat mereka berada di Tanjung Lesung Beach Resort untuk mengadakan persembahan.

Malah ada beberapa video mereka sedang mengadakan persembahan pada acara itu selain mempromosikan lagu baharu mereka, Jangan Dulu Pergi.

Sementara itu Reuters melaporkan, agensi b3ncana Indonesia mengesahkan angka kemaatian b3ncana tsun4mi yang melanda kawasan pantai sekitar Selat Sunda di antara kepulauan Sumatera dan Jawa meningkat kepada 43 orang dan mencderakan 584 orang.

“Kami merumuskan laporan tsuun4mi di Selat Sunda, melanda kawasan Serang, Pandeglang dan Lampung Selatan,” kata ketua agensi di Pandeglang, Endan Permana kepada Metro TV pada Ahad.

Menurut Permana, gelombang tsuun4mi itu dipercayai mempunyai kaitan dengan letusan awal gunung b3rapi Anak Krakatau.

Katanya, dalam kejadian yang berlaku malam Sabtu, beratus-ratus rumah rosak dan puluhan dilaporkan hilang.

“Ramai hilang. Agensi masih lagi mengumpul maklumat dan terdapat kemungkinan angka kemaati4n dan kerosakan akan meningkat,” katanya.

Menurut kenyataan dari Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG), gunung berapi Krakatau meletus kira-kira pukul 9 malam dan tsuun4mi melanda setengah jam kemudian.

Lima anggota kumpulan Seventeen hilang dibadai tsuun4mi

Amateur video before tsunami in Banten

An amateur video shows moments before a tsunami hit the stage of a concert featuring rock band Seventeen in Tanjung Lesung Beach in Banten on Saturday night. Authorities say that an abnormal tidal surge believed to have been caused by a full moon and an underwater landslide following an eruption of Anak Krakatau hit coastal areas of Banten and Lampung on Saturday night, killing at least 43 people. (JP/File)

Posted by The Jakarta Post on Saturday, December 22, 2018

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*