Disebabkan KWSP Sendiri Susah Utk Dikeluarkan, Lelaki Ini Hantar Satu Surat Luahkan Apa Yang Terjadi Sekarang

KWSP, carian nama ini adalah antara yang paling popular pada 2020 dan 2021 sekarang. Ada yang gembira dengan penerimaan KWSP tetapi ramai juga yang luah rasa hampa kerana caruman mereka sendiri tidak dapat dikeluarkan.

Bermacam macam cerita sudah kita dengar tentang KWSP ini. Masih ramai lagi rakyat yang harapkan kerajaan mansuhkan kriteria untuk pengeluaran i-Sinar.

Media Utusan Online telah memuatnaik satu surat dari seorang pengirim. Encik Zaki berasal dari Kajang, Selangor telah meluahkan apa yang dia rasa dan apa yang terjadi berkaitan dengan i-Sinar.

SAUDARA PENGARANG,

SAYA ialah ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang diluluskan pengeluaran wang menerusi i-Lestari pada tahun lepas tetapi ditolak permohonan di bawah i-Sinar berdasarkan keputusan dalam talian, 4 Januari lalu.

Saya berpendapat, penolakan ini berpunca daripada halangan yang dicipta oleh KWSP bagi menyusahkan ahli membuat pengeluaran. Pada awal pelancaran permohonan i-Sinar, KWSP membuat halangan pertama dengan mewujudkan dua kumpulan permohonan.

Permohonan kumpulan satu dibuka pada hujung Disember lalu dan kumpulan dua, 11 Januari baru-baru ini. Siapa yang mencipta dua kumpulan ini sedangkan cadangan yang dibuat dari awal ialah permohonan pengeluaran wang KWSP tidak disekat dengan pelbagai syarat yang mengarut?

Wang dalam KWSP adalah hak kami. Kenapakah kami disekat dengan pelbagai syarat? Sudahlah kami tidak mendapat Bantuan Prihatin Nasional (BPN), tidak layak mendapat bonus penjawat awam dan tiada bonus tahunan majikan swasta. Bahkan untuk mengeluarkan wang kami sendiri pun disekat.

Adakah KWSP melihat takwim sekolah 2021? Adakah KWSP tahu jadual asal permulaan sekolah sebelum dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah pada 20 Januari lalu? Bagi yang mendapat BPN, maka mereka boleh bersyukur dengan kurniaan wang kerajaan tersebut. Begitu juga dengan bonus penjawat awam yang akan dibayar mulai 25 Januari ini.

Namun, bagi kami yang ditolak permohonan i-Sinar pada 4 Januari lalu, apakah nasib kami? Masih menunggu permohonan rayuan baharu. Kemudian jika menerima keputusan gagal yang sama, apakah nasib kami?

Sedangkan wang yang ingin kami mohon keluarkan itu adalah wang caruman KWSP kami. Tahukah tentang tekanan hidup yang kami hadapi sekarang?

Saya ingin gambarkan situasi seorang ayah yang mempunyai tiga anak. Ayah ini sudah tidak mempunyai pendapatan tetap sejak beberapa tahun lepas sekali gus tiada caruman KWSP. Namun, dia pernah bekerja suatu ketika dahulu dan ada mencarum dengan KWSP. Si isteri pula seorang suri rumah yang sememangnya tidak mempunyai caruman KWSP.

Mereka suami isteri juga telah tertinggal daripada senarai BPN. Mereka juga bukan penjawat awam dan tidak layak menerima bonus yang diberikan kerajaan.

Maka si suami memohon i-Sinar. Tetapi keputusan diperoleh menyatakan dia tidak layak dan perlu membuat rayuan bersama dokumen sokongan pada 11 Januari lalu.

Tetapi si suami tiada slip gaji atau apa jua dokumen sokongan sebagai bukti kepada KWSP. Sebab itu, beliau tidak layak membuat pengeluaran i-Sinar.

Anak-anak pula akan memulakan persekolahan tidak lama lagi. Maka apakah nasib mereka sekeluarga?

SUMBER/KREDIT: MOHD. ZAKI AB. LATIF. Kajang, Selangor Via awatttsyeikhhnetwork

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*