Tadlka Yang TuIar Campak Ank Murld, Kini ‘Dikunci’ MBSA

TADIKA  swasta di Jalan Kebun, Klang yang tular ekoran seorang guru menca.mpakkan salah seorang anak muridnya di dalam kelas telah dikunci oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Namun tidak dapat dipastikan bila ti.ndakan itu telah diambil oleh MBSA dan tempoh penutupannya.

Melalui tinjauan yang dilakukan oleh krew TV Alhijrah di seluruh kawasan tadika terbabit telah dipagar dengan pita la.rangan memasuki kawasan tadika berkenaan.

Usaha krew TV Alhijrah untuk mendapatkan reaksi pengetua tadika dan perakam video berkenaan juga tidak berjaya.

Sementara itu Menteri Pendidikan Dr. Radzi Jidin memaklumkan perkara berkenaan di bawah ti.ndakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Kelmarin tular di media sos.ial video berdurasi 10 saat dan mencetuskan kema.rahan orang awam yang memaparkan seorang guru wanita mengangkat sebelum mencampakkan seorang murid lelaki sambil disaksikan sendiri murid-murid yang lain.

Kejadian tersebut dipercayai berlaku pada minggu lalu ketika sesi pembelajaran di tadika swasta tersebut.

Pihak sekolah telah mengambil ti.ndakan terhadap guru berkenaan.

Pihak polis juga telah mengambil keterangan guru terbabit sebelum dibebaskan dengan jaminan polis semalam.

Kronologi kejadian sebenar jika mengikut susunannya:

Video viral berdurasi 10 saat itu dirakam oleh guru praktikal bagi tujuan laporan untuk dihantar kepada pihak universiti. Dan dikatakan guru praktikal itu tidak menyedari kejadian itu turut dirakam lensanya.

Adegan kkasaran yang berlaku kepada murid lelaki itu disedari oleh tunang kepada guru praktikal berkenaan yang kemudian bertindak memuat naik klip video pendek itu di media sosial dan seterusnya viral sehingga mngundang pelbagai reaksi netlzen.

Menyedari video yang mbabit guru wanita (tetap) viral di media sosial, pihak pusat pendidikan telah bertindak memberhentikan guru praktikal serta-merta.

Ibu kepada murid yang dkasari juga telah membuat laporan polis. Bertindak di atas laporan itu, polis telah memanggil guru wanita terbabit untuk memberi keterangan bagi membantu si.asatan.

Bagaimanapun, menurut satu sumber, guru wanlta itu men.afikan dkwaan tersebut dan mengatakan apa yang berlaku dalam video tersebut hanyalah sekadar lakonan.

Polis kini sedang menjalankan si.asatan mengikut seksyen 31 (1) akta knak knak.

Bapa kepada salah seorang murid yang dihantar ke pusat pendidikan tersebut (cawangan lain), Sheikh Al Fariq berjumpa dengan pihak pengetua untuk meminta penjelasan. Pengetua wanita itu menjelaskan, tindakan telah diambil termasuk membuat laporan polis.

“Cikgu itu akan diambil tndakan sewajarnya dan akan diberhentikan kerja serta-merta dan report polis telah dibuat,” tulisnya tetapi tidak menyatakan sama ada guru tetap atau guru praktikal yang diberhentikan.

Orang ramai masih menunggu keputusan si.asatan pihak polis berhubung kes tersebut. Rata-rata berharap guru wanita itu dikenakan tndakan kerana perbuatannya bukan sahaja tidak boleh diterima, tetapi juga mema.lukan imej guru.

Antara Komen-komen Warga Maya Di Faceb00k.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*