Tak Berhati Perut, Rupanya Pekerja Yang diugut Supaya LuIuskan Dging Hqram Untuk Pasaran MaIaysia

TEMUBUAL yang dijalankan terhadap lima orang pekerja dan pemantau rumah sembeI!han di Australia mendedqhkan bahawa mereka telah diugvt supaya meluluskan daging-daging harqm untuk pasaran Malaysia.

Mereka juga mendkwa telah menerima layanan burvk sepanjang bertugas di bawah seorang individu bernama Mohamed Adil Rahman.

Kelima-lima mereka yang bekerja di pelbagai tempat sembel!han di Australia itu meminta supaya wartawan menggunakan nama samaran supaya identiti mereka tidak didedqhkan.

Seorang lelaki bernama ‘Mustafa’ diambil bekerja sebagai tukang sembel!h oleh Mohamed Adil Rahman bagi mewakili Sichma (Supreme Islamic Council of HaIaI Meat Australia).

Mustafa kemudiannya ditugaskan sebagai pemantau di antara tahun 2008 dan 2012 di pelbagai rumah sembel!han terletak di New South Wales, Australia.

Dalam satu rakaman temubual, Mustafa  mendedqhkan, dia telah diarahkan oleh Adil Rahman supaya “meluluskan bngkai yang hqrqm menjadi haIaI” dengan cara membuqng tag ‘tidak haIaI’ dan menggantikannya dengan ‘haIaI’ sebelum dicampurkan ke dalam proses penyediaan dqging haIaI.

Selanjutnya, haiwan-haiwan yang dikenali sebagai ‘downers’ atau terpaksa dibunvh, yang sudah mqti dan hqrqm juga dilabelkan sebagai haIaI. Ini termasuklah bqngkqi haiwan yang tengk0rqknya retqk yang sepatutnya dilabelkan sebagai hqrqm.

Menurut Mustafa, dia telah membuat aduan kepada kedua-dua wakil Sichma, Adil Rahman dan sebelum ini Mughdar Sadian namun diminta agar menuruti sahaja arahan jika tidak mahu dipecqt.

Tambahnya lagi gajinya juga dipot0ng secara berkala untuk membayar ‘derma’ dan tidak dibenarkan untuk bercuti. Selain itu katanya, dia  tidak diberikan surat rasmi tawaran kerja atau kontrak.

Individu bernama Fikri diambil bekerja sementara oleh Adil Rahman dalam tahun 2014 di Gundagai, New South Wales untuk Sichma. Fikri juga mengesahkan dqkwaan bahawa bqngkqi haiwan yang tidak haIaI kerana terpaksa dibunvh telah diletakkan label haIaI.

Kata Fikri dia men1nggqlkan Sichma walaupun baru bekerja tiga hari kerana merasa jij1k dengan kegiatan curqng dalam proses penyediaan daging hqlal. Fikri juga tidak diberikan sebarang kontrak kerja dan tidak pernah diberi gaji.

‘Abdul’ pula mendqkwa telah diambil bekerja oleh Adil Rahman sebagai tukang sembel!h dari bulan Jun 2017 sehingga bulan Mei 2018 di dua buah rumah sembel!han terletak di New South Wales.

“Sepanjang saya bekerja dengan Mohamed Adil Rahman. Saya lihat mereka tidak mengikut standard Syariah/Hqlal sepenuhnya,” katanya.

Tukang sembel!han bukan beragama islam dqkwanya mengambil bahagian secara bergilir dalam produksi dengan tiada langsung kehadiran pemantau haIaI di sebuah rumah sembel!han.

“Setiap kali pekerja islam perlu pergi ke tandas, pekerja bukan Islam meneruskan proses sembel!han, mengakibatkan daging haIaI dan bqngkqi hqrqm bercampur. Atas alasan yang sama, saya sukar untuk menunaikan solat kerana tidak dibenarkan berehat,” dedahnya.

Menurut Abdul, gaji yang diterimanya kurang daripada separuh seperti yang dijanjikan disebabkan oleh ‘derma misteri’ yang ditolak dari bayaran.

Abdul turun mengadu dalam kenyataan bersumpahnya bahawa dia tidak dibenarkan bercuti dan tiada pampasan perubatan ketika bekerja di bawah Adil Rahman.

Seorang lagi tukang sembel!h dan juga juru pemantau bernama “Halim” diambil bekerja oleh Muhamed Adil Rahman dari bulan Mei 2016 hingga May 2017.

Kata Halim, dia telah dikejarkan ke h0sp1tal dan menerima 10 jah!tan selepas terlibat dalam satu kemqlangqn, namun sebaliknya dia telah diarahkan oleh Mohamed Adil Rahman untuk segera kembali bekerja.

Selepas merayu, Adil Rahman akhirnya membenarkannya masuk kerja pada pagi keesokan harinya. Keesokan pagi itu katanya, dia merasa begitu s4kit dan telah pulang ke rumah berdekatan dengan rumah sembel!han

Akibat perbuatan itu, Mohamed Adil Rahman telah memecat Halim dan menghqlaunya keluar dari rumah.

Halim juga tidak pernah menerima kontrak kerja, justeru tiada dokumen bukti pekerjaannya. Dia tidak dibenarkan mengambil cuti atau meminta pampasan perubatan. Tiada tempoh masa bekerja setiap minggu dan syarat-syarat minimum bagi notis pemecatan.

Seorang lagi individu bernama “Raslan” mendqkwa telah diambil bekerja oleh Muhamed Adil Rahman sebagai pemantau dari tahun 2013 hingga 2017.

“Saya secara tidak sedar berada dalam sistem yang melibatkan pen1puan kontrak kerja, pen1puan cukai, dan kegiatan ekonomi gelap yang telah dirancang, dilakukan, dan didalangi oleh Mohamed Adil Rahman menggunakan nama Supreme Islamic Council of haIaI Meat Australia Inc. (Sichma) sebagai pihak pengesahan, yang mana saya tidak mahu terlibat lagi,” dedahnya.

Menurut Raslan, Adil Rahman bertindak sebagai pemantauan negeri untuk Sichma, juru audit rumah sembel!han, dan penyedia tukang sembel!han yang menumpukan kepada penyediaan juru sembelih haIaI untuk Sichma.

“Memegang ketiga-tiga jawatan ini melngg4r undang-undang dan standard halql, dan akan menjejaskan integriti produk-produk halql,” katanya.

Menurut Raslan, Adil Rahman telah menggunakan pengaruhnya untuk menyingkirkan Australian haIaI Food Services (AHFS) dari akreditasi sebagai pembekal kepada Jakim dan Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS).

Adil Rahman juga katanya telah menyingkirkan Islamic Co-coordinating Council of Victoria (ICCV) dari akreditasi Jakim.

“ICCV enggan patuh kepadanya. Tiga minggu kemudian dengan perasaan puas dia beritahu saya, sudah selesai. Saya dah buqng ICCV dari senarai Malaysia dan Singapura. Pada minggu berikutnya, sebuah notis dari Malaysia dan Singapura sampai mengesahkan kenyataan Adil Rahman,” dedahnya.

Raslan menceritakan sebuah sistem yang mana Adil Rahman telah mengawal kesemua kemudahan tukang sembel!h termasuk kemudahan cukai, caruman pencen, cuti bergaji, cuti s4kit, elaun dan lain-lain.

Namun bayaran yang sepatutnya diterima oleh pekerja ini katanya dikongsi bersama bos-bos Sichma dan pihak lain.

“Orang tengah (yang juga merupakan seorang tukang sembel!h) kemudian membayar pekerja sembel!han lain. Namun tiada pekerja yang menerima kemudahan cukai, caruman pencen, cuti bergaji, cuti s4kit. Mereka hanya menerima gaji asas tidak lebih dari itu,”

“Sebagai orang tengah, Adil Rahman mengarahkan saya untuk menubuhkan sebuah syarikat di bawah nama saya, untuk bertindak sebagai pembayar. Namun syarikat itu berfungsi seperti yang diarahkan oleh Adil Rahman, dan saya tidak mempunyai kuasa ke atasnya,” dedahnya.

“Ironinya, disebabkan pendekatan licik, Adil Rahman tidak mempunyai sebarang perjanjian dengan mana-mana rumah sembel!han untuk menyediakan pekerja. Namun loji-loji sembel!han ini membayar secara terus kepadanya untuk mendapatkan perkhidmatan juru sembel!h,”

“Perlu diketengahkan bahawa sekiranya sebuah rumah sembel!han tidak bersetuju dengan cara itu, ia akan hilang lesen mengimport daging haIaI kerana Adil Rahman merupakan seorang Pemantau haIaI Negeri dan Juru Audit Loji Sembel!han untuk Sichma,”

“Saya pernah menjadi salah seorang pemantau, dan saya ditugaskan membayar gaji pekerja. Namun akhirnya saya sedar ini merupakan satu bentuk penghambaan moden terhadap pekerja dan mengambil keputusan untuk tampil mendedahkan informasi ini kepada anda hari ini. Para pekerja masih lagi dilayan burvk, dan menerima gaji yang tidak setimpal,” dedahnya.

Jika ada mana-mana juru sembel!h yang mengadu kepada rumah sembel!han, kata Raslan, mereka diberitahu bahawa itu bukan tanggung jawab loji sembel!han.

Apabila juru sembel!h mengadu kepada Sichma, sebaliknya mereka diminta untuk bercakap kepada Adil Rahman dan apabila mereka mengadu kepadanya, mereka diugut untuk dipecat, dan gaji minggu lalu tidak akan diberikan.

“Saya tidak boleh nafikan bahawa Adil Rahman mempunyai hubungan baik dengan Malaysia dan Singapura, dan dia menggunakan kelebihan ini untuk maju dalam perniagaan,” dedahnya.

Sichma menerusi peguamnya Peter Guy, dari Kennedy Guy Solicitors Melbourne menafikan segala dakwaan dan menyifatkannya sebagai palsu dan tidak tepat.

Sichma juga menafikan bahawa Mohamed Adil Rahman merupakan juruaudit haIaInya, namun ia enggan mengesahkan peranannya dalam organisasi berkenaan.

Sichma juga telah mengugvt untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap artikel Asian Sentinel bertarikh 7 November yang melaporkan tentang penyelewengan. Asian Sentinel bagaimanapun mempertahankan laporan itu dan tidak memadamnya sekaligus bersedia untuk disam4n.

Sumber : Milosuam via coretan.diariviral

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*