Sempat Ajar Isteri Mengucap, Tak Sangka Suami Pula Dijemput lIahi Kira-Kira Satu Jam Kemudian

Kisah yang menyentuh hati apabila seorang kiai di Katangka, Gowa, Sulawesi Selatan meninggI dnia selang sejam setengah selepas isterinya menghembvskan nfas trakhir, malam Ahad lalu.

Portal Kompas melaporkan sebelum itu, Drs H M Idrus Makkawaru, 76, seorang kiai Nahdlatul Ulama (NU) Bantaeng sempat mengajar isterinya mengucap.

Isterinya itu, Sitti Saniah, 74, meninggI dnia jam 8 malam, manakala Kiai Idrus menghembvskan nfas trakhir pada 9.30 malam.

Ketua Kementerian Agama Wilayah Bantaeng, Muhammad Yunus berkata, ketika mengucapkan kalimah syahadah kepada isterinya, Kiai Idrus tidak dapat menahan kesedihan dan menitiskan air mata.

” Ketika kiai mengucap kalimah itu, dia menitiskan air mata. Selang kira-kira sejam, dia pula meninggI dnia,” katanya pada Rabu kepada portal Kompas.

Tokoh agama disegani dengan keperibadian mulia

Kiai Idrus mempunyai sejarah penyak1t jantung dan ketika hayatnya, adalah tokoh agama disegani dengan keperibadian mulia.

Beliau rajin beribadah dan baca al-Quran rutin harian.

Muhammad Yunus berkata, sepanjang hayatnya, Kiai Idrus mampu menghabiskan 10 juzuk al-Quran setiap hari selain sering menyampaikan ceramah di Masjid Tua Bantaeng.

” Jnzah suami isteri itu dibawa ke Bantaeng selepas Subuh sebelum disolatkan di Masjid Tua Bantaeng.

” Jnzah pasangan itu kemudian dikebvmikan selepas solat Zuhur di Taman Pemakaman Umum (TPU) Letta, Jalan Dr Ratulangi, pada Isnin,” katanya.

Kiai Idrus pernah menjawat beberapa jawatan penting antaranya ketua Jabatan Agama Bantaeng pada 1989 hingga 2000 dan memiliki lima anak.

Siapa Kiai Idrus

Isteri pertama Kiai Idrus, Sitti Djawiah meninggI dnia 2014 sebelum tokoh agamawan itu menikahi saudara kandung Allahyarham isterinya.

Lahir pada 8 Julai 1944, Kiai Idrus telah melanjutkan pelajarannya di sekolah Pendidikan Guru Agama (PGA) dan kemjudian menyambung pengajian di Alauddin Universiti Islam Negeri di Makassar peringkat Sarjana.

Kemudian pada 1956, Allahyrham telah dilantik menjadi Pegawai Agama. Seterusnya pada 1980, Allahyrham memegang jawatan sebagai Ketua Bahagian Agama di Kabupaten Bantaeng

Allahyrham setertusnya berkahwin untuk pertama kalinya dengan Sitti Djawiah dan memiliki 5 anak.

Namun Djawiah meninggI dnia pada 2014 lalu. Kiai Idris kemudian berkahwin buat kali kedua dengan saudara kandung Djawiah bernama Sitti Saniah Haruna.

Pasangan suami isteri Kiai Idrus dan Saniah kemudian meninggI dnia di hari sama dan beza satu jam kerana sak1t.

Sumber : MALAYSIAKINI

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*