Ini Tarikh Byaran Dan Jumlah Baki Yang Akan Diterima Bantuan Prihatin Rkyat Fasa Dua

Untuk makluman semua pemohon dan penerima B.antuan P.rihatin Rakyat (BPR) yang telah menerima pembayaran Fasa 1 secara berperingkat mulai 24 Februari 2021, pembayaran BPR Fasa 2 akan diagihkan kepada penerima yang layak seperti yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan.

Bilakah Tarikh Bayaran BPR Fasa 2

Tarikh bayaran BPR Fasa 1 sebenarnya telah diawalkan pada 24 Februari 2021 bagi membantu ᴋᴇʟᴀɴɢꜱᴜɴɢᴀɴ ʜɪᴅᴜᴘ. (Tarikh asal adalah dijadualkan pada bulan Mei 2021).

Menurut pengumuman yang dibuat melalui LHDN sebelum ini, baki pemba.yaran akan diterima melalui Bayaran Fasa 2 BPR pada asalnya dijadualkan pada bulan September 2021, namun ramai yang menjangkakan ia akan dibuat pada awal bulan Mei 2021, iaitu sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Walaubagaimanapun, pihak LHDN dan Kementerian Ke.wangan masih belum memberi kenyataan atau tarikh rasmi bagi pembayaran BPR Fasa Kedua ini.

Jumlah Baki Bayaran BPR Fasa 2 & Fasa 3

Jumlah bantuan mengikut kadar pendapatan isi rumah adalah seperti berikut

Manakala jumlah ba.yaran BPR Fasa 1 yang dibuat adalah seperti berikut

Terdapat dua kategori permohonan BPR 2021 iaitu seperti berikut, Isi Rumah merupakan pasangan yang telah ʙᴇʀᴋᴀʜᴡɪɴ; atau terdiri dari ibu / bapa tunggal / ʙᴀʟᴜ / ᴊᴀɴᴅᴀ / duda yang mempunyai anak; atau belum ʙᴇʀᴋᴀʜᴡɪɴ tetapi merupakan Orang Kelainan U.paya (OKU) yang berumur 60 tahun dan ke atas.

Merupakan individu bujang atau berumur 21 tahun hingga 59 tahun. Bagi individu kategori OKU mestilah berumur 18 tahun hingga 59 tahun.

Kategori Isi Rumah BPR

Pemohon merupakan warganegara Malaysia, tinggal dan menetap di Malaysia. Merupakan ketua keluarga yang tinggal dalam satu rumah serta berpendapatan kasar bulanan sebanyak RM 5,000 dan ke bawah (seisi rumah).

Memiliki pasangan warganegara Malaysia atau mempunyai pengenalan diri di Malaysia seperti MyPR / MyKAS.

Sekiranya pasangan bukan warganegara Malaysia, pasangan mestilah memiliki pengenalan diri yang sah.

Memiliki anak termasuk anak tidak sah taraf dan / atau anak angkat yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Anak mestilah warganegara Malaysia dan mempunyai pengenalan diri Malaysia sama ada MyKad atau MyKid).

Mestilah berumur 17 tahun dan ke bawah atau 18 tahun dan ke atas sekiranya masih dalam pengajian di Institusi Pengajian Awam / Swasta.

Kategori Bujang BPR

Pemohon merupakan warganegara Malaysia, tinggal dan menetap di Malaysia. Berpendapatan kasar sebanyak RM 2,500 dan ke bawah (sebulan).

Berumur antara 21 tahun hingga 59 tahun atau 18 tahun hingga 59 tahun bagi individu OKU.

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan m.aklumat terkini, membuat pertanyaan atau aduan berkaitan BPR Fasa 2, sila lakukannya hubungi saluran berikut.

Sumber/Kredit : HarianPost via OM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*