Haaa Kena! Kena ᴛ4ɴɢᴋᴀᴘ Daa. Rlder ɢʀᴀʙꜰᴏᴏᴅ & Tauke Restoran ʙᴇʀɢᴀᴅᴜʜ, ᴅɪᴛᴀʜᴀɴ ᴘᴏʟɪꜱ

Dua lelaki yang ʙᴇʀɢᴀᴅᴜʜ di depan sebuah restoran di Ipoh dalam vi.deo viral baru-baru ini telah ᴅɪᴛᴀʜᴀɴ ᴘᴏʟɪꜱ.

Ketua ᴘᴏʟɪꜱ Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, pihaknya menerima satu lap0ran berhubung kejadlan itu.

ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ awal mendapati, kejadlan itu berlaku dipercayai berpu.nca daripada ᴘᴇʀꜱᴇʟɪꜱɪʜᴀɴ faham dan ᴘʀᴏᴠᴏᴋᴀꜱɪ di antara pemilik restoran dan pelanggan (rider Grab Food) berkaitan isu ᴘᴇᴍʙᴀʏᴀʀᴀɴ makanan.

Kess ᴅɪꜱɪᴀꜱᴀᴛ di bawah Seksyen 160 dan 427 Kanun ᴋᴇꜱᴇᴋꜱᴀᴀɴ, serta Seksyen 6(1) Akta ʙᴀʜᴀɴ ʜᴀᴋɪꜱᴀɴ, ʟᴇᴛᴜᴘᴀɴ ᴅᴀɴ ꜱᴇɴᴊᴀᴛᴀ ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ 1958.

Dalam masa yang sama, ᴘᴏʟɪꜱ juga sedang giat mengesan pengguna Twitter bernama ‘v 3 3 r u’ @Veeruuuuuuuu yang memuat naik kenyataan di Twitter kononnya tiga anggota berseragam di lokasi kejadian adalah anggota ᴘᴏʟɪꜱ dan tidak membantu meleraikan ᴘᴇʀɢᴀᴅᴜʜᴀɴ itu.

Sebaliknya, individu-individu berkenaan adalah anggota penguat kuasa pihak berkuasa tempatan yang seragamnya kelihatan seperti anggota PDRM.

Satu laporan ᴘᴏʟɪꜱ telah dibuat berhubung ᴅᴀᴋᴡᴀᴀɴ ꜰɪᴛɴᴀʜ pengguna Twitter berkenaan di IPD Ipoh untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 505(c) Kanun ᴋᴇꜱᴇᴋꜱᴀᴀɴ dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

ᴘᴏʟɪꜱ menasihatkan orang awam tidak sewenang-wenangnya memuat naik komen yang tidak benar dan tidak bertanggungjawab di media sosial bagi mengelakkan ᴋᴇɢᴜꜱᴀʀᴀɴ dalam kalangan masyarakat.

Sumber/Kredit : Harian Metro

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*