‘Rakyat akan terima vaksin Covld-19 jika selamat, berkesan dan halal’ – Mufti Pahang

PETALING JAYA: Mufti Pahang, Abdul Rahman Osman berkata, Kementerian Kesihatan perlu memastikan vaksin Covld-19 berkesan, selamat dan bebas daripada unsur hramm di sisi agama Islam supaya rakyat tidak menolak pengenalan vaksin itu.

“Kita perlu pastikan halal dan hrammnya. Kalau vaksin ini tidak ada perkara yang hramm, tidak ada najls, maka kita boleh gunakan ia dari segi syarak. Perlu pastikan ia tidak memberi kemudaratan kepada mana-mana pihak. Jika semua ini dipenuhi, maka tidak ada halangan.

“Buat masa ini, Covld-19 masih tidak ada lagi ubat, tetapi percayalah setiap penyaklt pasti ada penawarnya, kecuali matl. Macam mana sekalipun, jika ia tidak memberi kemudaratan, maka ia boleh digunakan,” katanya.

Beliau berkata, usaha menyelamatkan nywa antara perkara terpenting dituntut agma lsIam menerusi konsep Maqasid Syariah.

Beliau mengulas keraguan dibangkitkan pengguna media sosial terhadap catatan Faceb0ok Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin kerana ada yang memberi pelbagai alasan terhadap pengenalan vaksin Covld-19 di negara ini kelak.

Khairy sebelum ini mengumumkan Malaysia dalam senarai keutamaan untuk menerima vaksin dari Chlna.

Selain Chlna, Malaysia sedang memuktamatkan rundingan pembangunan vaksin dengan beberapa negara lain.

Khairy yang juga pengerusi bersama Jawatankuasa Jaminan Akses Vaksin Covld-19, berkata peruntukan sekurang-kurangnya RM3 bilion diperlukan tahun depan untuk mengimunisasi 70% rakyat negara ini.

Katanya, bekalan vaksin dijangka mula diperolehi pada suku pertama 2021 dengan petugas barisan depan ialah kumpulan pertama yang akan diimunisasikan.

Beliau menggesa kempen penerangan secara berkesan dilakukan bagi memastikan rakyat tidak menolak vaksin Covld-19 serta memberi jaminan vaksin yang bakal diperkenalkan tahun depan akan dipersetujui Jabatan Kemajuan lsIam Malaysia (Jakim) terlebih dahulu.

Sementara itu, bekas timbalan menteri kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, berdasarkan pengalamannya, isu hvkumm dalam agma Islam serta kesan sampingan vaksin dalam jangka panjang akan dibangkitkan pihak tertentu.

“Bagi isu agma, saya percaya Majlis Fatwa Kebangsaan sudah mengulas mengenai isu ini dan isu kedua pula, saya yakin KKM sendiri akan menjalankan ujian ketat bagi memastikan vaksin ini selamat.”

Katanya, masih terlalu awal untuk berbahas mengenai isu vaksin, tetapi vaksin adalah cara terbaik untuk menghentikan penuIaran Covld-19.

“Kita harap akhir tahun ini akan ada keputusan mengenai vaksin yang berkesan. Apabila ada vaksin ini, kita seru rakyat berikan kerjasama.

“KKM memang akan menilai dahulu vaksin ini, sama ada dari segi keberkesanan dan keselamatannya. Untuk kembali kepada kehidupan yang normal, vaksin adalah cara terbaik.”

KREDIT : FREEMALAYSIA TODAY

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*