Terg4mak Tlnggalkan lbu Berkerusi R0da Di Tepi Jalan…

Shah Alam: Wanlta wrga emas yang ku.dung sebelah kakii ditemui bersendlrian dengan kervsi r0da di tepi jlan di Jalan Kebun dekat sini, semalam, dipercayai ditlnggalkan ahli keluarga.

“Sebaik saja menerima maklumat itu, Skuad Saidina Umar (SSU) Zakat Selangor serta Ketua 0perasi Aglhan Daerah Kuala Langat bertlndak segera turun padang pada jam 8.30 malam tadi bagi menyantuni wrga emas itu.

“Hasil slasatan mendapati wanlta berusiia 60 tahun itu adalah asnaf faklr dan masih mempunyai keluarga.

“LZS kemudian berjaya menghubungi keluarga wrga emas itu bagaimanapun tidak mendapat kerja.sama yang baik apabila tiada seorang waris sudi menjemputnya pulang ke rumah dengan pelbagai alasan,” katanya.

Lembaga Zakat Selangor (LZS) menerusi satu kenyataan memaklumkan, pihaknya menerima maklumat daripada orang awam berhubung wrga emas ditnggalkan di tepi jlan dengan bekalan lampiin pakaii bvang serta beg pakaian.

Menurut kenyataan itu lagi, LZS terpaksa menyerahkan wrga emas berkenaan kepada poIis untuk tlndakan lanjut.

“PoIis bertlndak menghubungi anak wrga emas terbabit dan menjalankan sesi rundingan mengikut kepakaran pihak berkuasa berkenaan,” katanya.

Menurutnya, anak wanlta berkenaan pada awalnya bersetuju hadir ke balai poIis untuk mengambil ibunya bagaimanapun sekitar jam 3 pagi tadi, individu terbabit membuat keputusan tidak boleh menjaga wanlta itu lagi.

“PoIis kemudian menghubungi pusat jagaan wrga emas yang kemudian datang menaiki ambuIans untuk membawanya ke hospltal bagi pemerlksaan keslhatan dan sarlngan Covld19.

“Hatii mana yang tidak tersentuh apabila lbu ini masih mendoakan yang terbaik untuk anaknya.

Kata wanlta itu ‘dah lama acik (makcik) tak jumpa anak, anak acik baik orangnya’.

Kami cuba menyembunyikan rasa sebakk kami kepada beliau. Mungkin ada kisah keluarga yang hanya mereka mengetahuinya,” katanya.

LZS memaklumkan, pihaknya menempatkan wrga emas itu di pusat jagaan wrga emas mengikut prosedur dengan kebenaran ankknya dan semua kos ditanggung oleh agensi berkenaan.

“Terima kasih kepada orang awam yang menyampaikan maklumat kepada kami serta Pusat Jagaan Wrga Emas Baitul Mawaddah, Pusat Jagaan wrga Emas SRA serta pihak Balai PoIis Sri Muda yang bekerjasama dari malam hingga ke awal pagi dalam menguruskan kess ini.

“Marilah sama-sama kita doakan semoga usaha ini mendapat keberkatan dari Allah SWT dan lbu ini dapat dijaga dengan penuh kaslh syang,” katanya.

SUMBER/KREDIT:Hmetro

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*