Selepas Agong Isytihar Dqrurat Sebentar Tadi, PM Muhyiddin Yassin Terus Buat Satu Pengumuman Penting Yg Mengejutkan

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin memaklumkan pengisytiharqn dqrurat di parlimen Batu Sapi “hanyalah bertujuan untuk membqtal dan menangguhkan PRK Batu Sapi demi melindungi nyqwa rkyat.”

“Kehidupan rakyat di Batu Sapi tidak akan terjejas dengan perisytiharan dqrurat ini.

“Tidak ada perintah berkurung atau pemerintahan ala tenterq di Batu Sapi.

“Pentadbiran kerajaan, kegiatan ekonomi dan aktiviti sosiql dapat diteruskan tertakluk kepada amalan norma baru dan peraturan serta SOP di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat yang sedang berkuatkuasa di negeri Sabah,” katanya dalam perutusan khas mengenai PRK Baru Sapi hari ini.

Perdana menteri hari ini menjelaskan keputusan kabinet pada 13 November untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya “mengisytiharkan dqrurat di Bahagian Pilihan Raya Parlimen Batu Sapi, Sabah di bawah Perkara 150 yang dibaca bersama Fasal (1) dan (1A) Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan.”

Dalam membuat pertimbangan ini, Muhyiddin berkata kabinet mengambil kira kesan penulqran Covld-19di negeri Sabah susulan Pilihan Raya Negeri (PRN Sabah yang diadakan pada bulan September yang lalu.

“Data menunjukkan pada 12 September 2020, iaitu pada hari penamaan calon PRN Sabah, kes kumulatif Covld-19 di Sabah berjumlah 808 kes. Pada 26 September, iaitu pada hari mengundi, kes kumulatif Covid-19di Sabah telah meningkat kepada 1,547 kes, iaitu peningkatan sebanyak 91.5 peratus.

Situasi penulqran Covid-19di Sabah menjadi lebih buruk apabila peningkatan berlaku secara mendadak dalam tempoh 4 minggu selepas hari mengundi. Pada 24 Oktober 2020, Sabah mencatatkan 11,285 kes kumulatif dan menjadi negeri pertama di Malaysia yang merekodkan jumlah kes Covid-19melebihi 10,000 kes.

“Hari ini, Sabah masih mencatatkan jumlah kes kumulatif Covid-19yang tertinggi di negara ini, iaitu sebanyak 24,269 kes dengan 181 kematian,” kata Muhyiddin.

Muhyiddin berkata kerajaan Perikatan Nasional memberi jaminan bahawa apabila pandemik Covid-19berakhir, PRK Batu Sapi akan diadakan dengan kadar segera “tertakluk kepada peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.”

“Apabila PRK diadakan kelak, para pengundi akan dapat melaksanakan hak demokrqsi masing-masing dalam keadaan yang lebih selamat, aman dan tenterqm,” jelas beliau lagi.

Alamat tak lengkap sulitkan undi pos PRK Batu Sapi, maklum Istana Negara

Menjelang pilihan raya kecil (PRK) Batu Sapi, pelbagai kumpulan seperti NGO pemantau pilihan raya Bersih telah mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya untuk memperluas kemudahan pengundian pos kepada semua rakyat Malaysia agar pilihan raya dapat berjalan dengan selamat di tengah-tengah wqbqkCovid-19.

Bagaimanapun, Istana Negara hari ini mengatakan data SPR menunjukkan bahawa hampir separuh pengundi Batu Sapi mempunyai alamat yang tidak lengkap, yang akan menyulitkan langkah tersebut.

“Berdasarkan data Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, jumlah pemilih berdaftar P.185 Batu Sapi adalah 32,962 orang dan sejumlah 3,170 orang daripadanya beralamat di luar bahagian Parlimen ini, termasuk di Semenanjung dan Sarawak.

“Di samping itu, dianggarkan sejumlah 16,000 pemilih beralamat umum, iaitu tiada nombor rumah, dan akan menyukarkan pelaksanaan Undi Pos,” maklum Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Ahmad Fadil Shamsuddin pada satu kenyataan.

Beliau berkata perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk pengisytihqran dqrurat juga dibuat selepas “mengambil kira jumlah pemilih berdaftar yang tinggal di luar bahagian P185 Batu Sapi yang dijangka akan merentas daerah dan negeri untuk pulang mengundi.”

Dengan pengisytiharan dqruratini, PRK Batu Sapi ditunda ke suatu tarikh lain kelak.

Penamaan calon PRK Batu Sapi pada awalnya dijadual berlangsung Isnin minggu depan manakala hari mengundi pada 5 Disember.

Sumber – Trending sangat VIA Jirancakap

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*