‘Tiada Lagi Slasatan Dalaman..’ Tiga PoIis Trafik Dithan Minta Rsuah Ketika Sekatan Jalan Raya

JOHOR BAHRU: Tiga poIis trafik berpngkat koperal dithan selepas dlsyaki meminta r4suah RM4,000 daripada seorang pemandu Iori dalam satu sekatan jalan raya, dekat sini, pada 4 Jun lalu.

Ketua PoIis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Khan, berkata ketiga-tiga anggota itu yang bertugas di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Seri Alam, Pasir Gudang, dit4han pada 9.30 pagi, 4 Jun lalu.

“ Tiga anggota Jabatan Slasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) itu berusia antara 32 hingga 39 tahun dit4han poIis berikutan dlsyaki terbabit dalam aktiviti pemerasan terhadap seorang pemandu sebuah lori perdagangan yang membawa muatan berlebihan.

“ Namun, pemandu itu membuat aduan menyebabkan ketiga-tiga anggota berkenaan dit4han poIis.

“ Slasatan mendapati mereka meminta wang sebanyak RM4,000 daripada pemandu lori berkenaan. Itu baharu satu lori, bayangkan jika sudah minta RM4,000 daripada tiga pemandu lori lain sudah RM12,000,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Ketua PoIis Johor, Datuk Khaw Kok Chin dan Ketua JSPT Johor, Superintendan M Kumarasan.

Mengulas lanjut, Ayob Khan berkata, ketiga-tiga anggota terbabit dislasat mengikut Seksyen 384 Kanun Kes3ksaan kerana membuat pem3rasan.

Ditanya sama ada tiga anggota berkenaan terbabit dalam kes p3merasan lain, beliau berkata, perkara itu sedang dislasat.

Katanya, poIis Johor tidak akan bertolak ansur terhadap mana-mana pegawai atau anggota poIis terbabit bersek0ngkol dengan aktiviti jnayah termasuk r4suah.

“ Tindakan tegas akan diambil mengikut undang-undang yang ada atau dis3rahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk tindakan lanjut.

“ Perkara ini sudah lama berlaku. Kita bukan ambil tindakan popular namun sebaliknya mahu membersihkan PoIis Diraja Malaysia (PDRM) dari sebarang aktiviti salah laku jnayah.

“ Tiada lagi slasatan dalaman sebaliknya kertas slasatan akan disiapkan bagi pend4kwaan sekiranya terdapat bukti kukuh pembabitan anggota dalam sebarang jnayah dan saIah laku,” katanya.

Sementara itu, Ayob Khan berkata, Johor Bahru dan Batu Pahat dikenal pasti sebagai lokasi popular dijadikan ‘litar lumba’ oleh sams3ng jalanan atau Mat Remplt di negeri ini.

“ Sejumlah 26 operasi Ops Sams3ng Jalanan dilancarkan sejak 1 Jun hingga 30 Jun lalu,dengan 60 tngkapan dilakukan.

“ Semua 60 suspek yang dit4han membabitkan sams3ng jalanan berusia antara 15 hingga 26 tahun. PoIis Johor akan meningkatkan operasi berterusan bagi mengekang sams3ng jalanan bermaharajalela di negeri ini,” katanya.

BERITA HARIAN ONLINE

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*