DAP Mengamvk Besar Sebab Takde Lngsung Peruntukan Untuk Sekolah Prsendirian Clna Pada Belanjawan 2021

Ahli parlimen DAP mengecam kerajaan Perikatan Nasional (PN) kerana tidak memperuntukkan dana untuk Sekolah Menengah Persendirian Cina dalam Belanjawan 2021, yang dibentangkan di Dewan Rakyat, semalam.

Dalam satu kenyataan, Ahli Parlimen Kota Melaka, Khoo Poay Tiong berkata, semasa era Pakatan Harapan, Sekolah Menengah Persendirian Cina diperuntukkan RM12 juta pada tahun 2019 dan dana tersebut meningkat kepada RM15 juta di bawah Belanjawan 2020.

Namun, Khoo, yang menyentuh Belanjawan 2021 hari ini, berkata bahawa tidak satu sen pun akan masuk kepada 60 Sekolah Menengah Persendirian Cina di negara ini dan jelas bahawa PN tidak menghormati sekolah-sekolah vernakular.

Sambil menyatakan kekesalannya atas kejadian itu, Khoo mengkritik MCA dan meminta presidennya, Wee Ka Siong untuk menjelaskan kepada masyarakat Cina bagaimana sekolah-sekolah yang sama-sama dilanda Covid-19, akan mengalami nasib semasa kejatuhan ekonomi kerana wabak tersebut.

ā€œUsaha Pakatan Harapan sekali lagi sia-sia. Di manakah kehendak MCA untuk melindungi pendidikan Cina dan Sekolah Menengah Persendirian Cina?ā€ soalnya.

Sementara itu, bekas timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching juga menggunakan media sosial untuk menyatakan kekecewaannya terhadap perkembangan tersebut.

ā€œPeruntukan untuk Sekolah Menengah Persendirian Cina akan menjadi sejarah setelah kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan,ā€ katanya.

Dilaporkan bahawa kerajaan PN akan memperuntukkan RM50.4 bilion untuk kementerian pendidikan, yang menyumbang 15.6 peratus dari belanjawan.

Sumber : WOWBERITA VIA JIRANCAKAP

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*