Ini Titah Baginda Sultan Johor Selepas Mendengar Insiden Letupan Kompleks Bersepadu Pengerang

SULTAN Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mngsa kebkaran di Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC), Kota Tinggi, malam tadi, yang meragut lima nyawa.

“ Saya amat sedih dengan kejadian yang berlaku. Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan hati kepada keluarga mngsa,” titah baginda kepada Royal Press Office di sini.

Titah baginda itu dimuat naik dalam Facebook rasmi Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, sebentar tadi.

Sultan Ibrahim bertitah supaya Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mengambil tindakan segera bagi mengenal pasti punca kebkaran.

“ Pada masa sama, saya mahu langkah-langkah keselamatan di tempat kerja sentiasa diutamakan bagi mengelakkan sebarang kemalangan.

“ Saya juga amat berharap keluarga mngsa yang terbabit dalam kejadian kebkaran itu diberikan perhatian dan bantuan oleh majikan,” titah Sultan Ibrahim.

Pada kejadian kira-kira 10.50 malam tadi, loji milik Pengerang Refining and Petrochemical (PRefChem) di PIC disahkan terbkar dan berlaku ltupan.

JBPM, dalam satu kenyataan berasingan, mengesahkan terdapat tujuh mngsa.

Lima ditemui rntung, seorang berjaya diselamatkan manakala seorang lagi terbkar 70 peratus.

Identiti 4 mngsa rntung dikenal pasti

IDENTITI empat mngsa rntung dalam insiden kebkaran dan ltupan di Kompleks Bersepadu Pengerang, Kota Tinggi, malam tadi, sudah dikenal pasti.

Dalam kejadian 10.50 malam itu, seorang mngsa masih sedang dikesan.

Empat mngsa yang maut ialah Fadhi Akmal Fadzil, Azarul Ashraf Nor Akmal, Norfazly Md Nor dan Che Huzaidy Che Harun.

Mngsa yang hilang dan sedang dikesan ialah Hadi Syafiq Jamil manakala mngsa parah dengan melcur 70 peratus dikenali sebagai Arnado Alexander manakala Mohd Saiful Amat disahkan selamat.

Komander Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pauzan Ahmad berkata, mngsa yang parah dikejarkan ke Hosp1taI Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru untuk rawatan susulan manakala myat dihantar ke Hosp1taI Kota Tinggi.

” Terdapat tujuh mngsa iaitu empat rntung yang dikeluarkan anggota JBPM, seorang melcur 70 peratus dikeluarkan Pasukan Tindakan Kecemasan (Emergency Response Team), seorang mngsa berjaya menyelamatkan diri manakala seorang lagi masih hilang.

” Setibanya anggota JBPM di lokasi kejadian, kebkaran membabitkan Plant Diesel Hydro Treater Unit (HTU) yang menjalankan proses membuang sulfur dari diesel mentah dengan menggunakan gas hidrogen.

Antara koleksi gambar dalam album Azarul Ashraf di FB

” Operasi mencari dan menyelamat sedang dilakukan dengan kekuatan anggota seramai dua belas anggota dan dipecahkan kepada pasukan.

” Kerja pemadaman dan penyejukan pula menggunakan lapan pancutan monitor jentera dan dua pancutan Ground Monitor dengan sumber air dari jentera Water Tanker dan pili bomba berhampiran,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pauzan berkata, punca kebkaran masih lagi dalam siasatan dan kerja memadam kebkaran dan mencari mngsa masih diteruskan.

Beliau berkata, Pusat Gerakan Operasi Negeri Johor menerima panggilan kecemasan kebkaran Diesel Hydro Treater Unit menerusi talian terus ke balai pada jam 11.18 malam tadi.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*