(Video) Kubor Pesakit Covid-19 Digali Semula Lepas Penduduk Kampung Mengamuk

Sebelum ini viral di media sosial mengenai satu video yang memaparkan penduduk di satu perkampungan di Indonesia telah ‘naik hantu’ dan bertindak di luar kawalan dengan menghalau ambulans kerana tidak mahu jnzah pesakiit covid-19 itu menjgkiti mereka.

Video Disediakan Di Akhir Artikel, Sila Lihat

Namun kali ini lain pula ceritanya apabila jnzah seorang pesakiit Covid-19 yang baru sahaja dikebuumikan telah digali semula dan perlu dipindahkan ke tanah perkburan lain setelah pmkamannya itu mendapat tentangan hebat daripada penduduk kampung.

Menerusi video tersebut, penduduk kampung juga dengan sengaja telah meletakkan kenderaan mereka di jalan semata-mata untuk menghalang laluan ambulans. Lebih menyedihkan apabila sekumpulan penduduk kampung ini tergamak melemparkan batu ke arah petugas ambulans tersebut.

Difahamkan, tindakan agresif tersebut adalah disebabkan mereka bimbang dijgkiti wbak berkenaan.

Menerusi laporan Kompas, satu kejadian baru yang telah berlaku di negara Indonesia ini apabila jnzah seorang pesakiit covid-19 lain yang telah dikebuumikan di tanah perkburan di perkampungan di Jawa Tengah telah digali semula. Menurut sumber, kejadian ini berlaku kerana penduduk di kampung berkenaan menentang sekeras-kerasnya terhadap pemkaman tersebut kerana bimbang dengan penularan wbak mauut itu.

Lebih mengejutkan apabila pemkaman itu mendapat tentangan daripada penduduk kampung dari 3 lokasi berlainan sehingga ada di antara mereka yang mengatakan bahawa tanah perkburan di kawasan terbabit sudah penuh dan tidak boleh memuatkan jnzah pesakiiit covid-19 itu. Mereka juga dikatakan langsung tidak membantu dalam menguruskan jnzah.

Menurut Datuk Bandar Banyumas, Achmad Husein berkata, pihaknya terpaksa akur dengan kehendak penduduk kampung dengan memindahkan jnzah tersebut ke lokasi lain. Tambah Achmad yang turut membantu pemakaman tersebut percaya bahawa jnzah terbabit tidak membahayakan kesihatan mereka.

Itu salah faham. Bahkan saya sendiri berada di dekat keranda berkenaan. Saya berani. Vrus itu adanya pada orang hidup, bukan orang yang sudah matii. Lihat foto itu, saya pun tolong menggali.

Difahamkan, urusan pengebumiian jnzah pesakiit covid-19 itu telah selesai tetapi mereka tidak memberitahu di mana lokasi jnzah itu disemadiikan.

Jenazah covid19 Indonesia

Kesian petugas yg uruskan jenazah mangsa covid19 Indonesia…kena baling batu dgn penduduk kampung semata2 tak mahu jenazah dikebumikan disitu…takut virus merebak…😯😯Pemburu Video Jalanan

Posted by Pemburu Video Jalanan on Friday, April 3, 2020

Sumber : OHBULAN!

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*