Tun M Beritahu Beliau Sanggup Pot0ng Dult Pencen Beliau Demi Rakyat, Apa Yang Dia Beritahu Lagi Buat Ramai Tergamam

Semalam Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencdangkan agar mereka yang berpendapatan tinggi dalam sektor awam atau swasta menyumbang 10 peratus daripada gaji mereka untuk membantu g0longan mlskin semasa pandemlk C0VID-19 ini.

Beliau berkata wang itu boleh digunakan untuk membekalkan makanan kepada penganggvr dan mereka yang tidak berpendapatan.

Menerusi hantaran baru beliau yang dimuat naik di halaman facebook, beliau beritahu sanggup dip0tong sebanyak 10% dari pencen beliau.

Setakat artikel ini dibuat lebih 900 komen, serta lebih 50 ribv tontonan.

Sekarang Gaji Sudah Naik

Tiap kali saya jadi Perdana Menteri usul saya yang pertama ialah memot0ng gaji saya, gaji Menteri dan Timbalan Menteri dan juga Pegawai Tinggi Kerajaan sebanyak 10%. Tidak pun ada masalah ekon0mi yang besar di masa itu.

Sekarang gaji sudah naik berkali ganda dari dahulu. Sementara ramai yang hllang pendapatan sama sekali, mereka yang bergaji dalam Kerajaan tidak mengalami apa-apa kekurangan. Dalam syarikat swasta pun tidak ada kekvrangan gaji

Untuk mengurang jarak antara yang bernasib baik dan yang bernasib bvruk, pemotongan 10% dari mereka yang terselamat untuk memberi kepada yang tidak selamat memang wajar.

Saya sanggup dip0tong sebanyak 10% dari pencen saya asalkan ia diguna untuk mengurangkan beban mereka yang sudah hilang pendapatan sama sekali.

Saya akui kehidupan saya tidak sedikit pun terjejas kerana lockd0wn dan SOP yang saya terpaksa amalkan.

Komen Orang Ramai

Apalah sangat p0tongan gaji menteri berbanding dengan empayar kekayaan Tun Dan keluarga yg berbeliun- beliun andai tun bagi 10k seorang untuk menggantlkan pengeluaran Wang KWSP mereka kekayaan Tun tak luak pun walaupun10 presen.

Alhamdulillah rezeki tun & keluarga senang…Hanya Allah aje yg tahu berapa nilai harta. Sedekahkan & berikanlah k0ngsikanlah yg terlebih sekiranya benar2 atau betul2 memikirkan rakyat dan negara. Moga hujung hayat penuh dgn amalan sedekah.

Ini sy sokong tun. t0long tun usulkan p0tong gaji menteri dan yb dan duit hasil pem0tongan tu diguna untuk membantu rakyat yg dalf dan lebih memerlukan.

Perlunya wakil rakyat turun padang mencari rakyat yg betul terkesan di waktu pandemlk ini. Bantulah rakyat insyallah dipermudahkan urusan nanti bila di akhirat sana kelak. Tuhan menguji mereka dgn kesvsahan dan yg mana yg kaya raya dan mempunyai rezeki yg melimpah ruah tolonglah bantu mereka yg memerlukan. Islam mengajar kita untuk membantu mereka yg memerlukan.

 

Sumber : Sumber : FBTunMahathir

KREDIT : ONLINE MALAYA

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*