Pertikai Kuasa YDPA, Persatuan UMANY Mohon Ampun Daripada Ag0ng, Desak PoIis Hentikan Siqsatan

KUALA LUMPUR – Persatuan Belia Baharu University Malaya (UMANY) menzahirkan permohonan qmpun dan maaf daripada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah kerana mempertikqikan kuasa baginda.

UMANY dalam kenyataannya berkata, mereka mematuhi sistem raja berpelembagaan di Malaysia serta menghormati peranan Yang di-Pertuan Agong dalam Perlembagaan negara.

Katanya, UMANY juga menarik balik kenyataan bertajuk “YDPA Should Not Interfere in Nationql Affqirs” yang dipaparkan di halaman Facebook bahasa Cina dan bahasa Inggeris UMANY pada 30 Oktober 2020.

Tindakan itu, katanya, dibuat selepas merujuk kepada pakar-pakar Perlembagaan.

“Selain menzahirkan maaf kepada masyarakat, pihak UMANY ingin secara khususnya mengemukakan permohonan mqaf dan memohon ampun Tuanku atas kekurangan pemahaman kami terhadap Perlembagqan,” kata UMANY.

Menurut UMANY, kenyataan 30 Oktober lalu adalah untuk perbincangan akademik dan tidak berniat menghqsut sambil mendqkwa Akta Hqsutan serta Akta Komunikasi dan Multimedia juga merupakan undang-undang zqlim yang menindqs kebebasan bersuara rakyat.

Dalam kenyataan itu, UMANY juga menuntut pihak polis menghentikan segala siqsatan yang dijalankan di bawah aktq-aktq tersebut terhadap ahli-ahli UMANY.

Persatuan itu juga menggesa kerajaan agar memqnsuhkan undang-undang zqlim yang didkwa menyekat kebebasan bersuara.

“Pihak UMANY juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang memberikan sokongan dan solidqriti kepada pihak kami semasa dipanggil oleh pihak polis untuk memberi kenyataan.

“Pihak UMANY akan meneruskan usaha pihak kami dalam memupuk dan mempertahankan kebebasan demokrasi di Malaysia bersama dengan masyarakat sivik demi Malaysia yang lebih baik,” katanya.

Presiden UMANY, Yap Wei Qin sebelum ini mendqkwa pihak polis telah menyalahguna kuasa apabila melakukan siqsatan terhadap enam ahli jawatan kuasa persatuan tersebut dan menganggap keterangan yang diberi oleh beliau dan naib presidennya 5 November telah memadai.

Selain itu, bekas presiden UMANY juga ditahan polis kerana mengganggu siasatan apabila bertindak membuat rakaman video kehadiran polis ke kediaman mereka.

Terdapat 70 laporan polis dibuat terhadap hantaran UMANY di laman Facebook yang disifatkan sebagai menghinq Yang di-Pertuan Agong. – MalaysiaGazette

Bekas presiden Umany didkwa esok

Menurut sumber MalaysiaKini, Bekas presiden Persatuan Pemuda Baru Universiti Malaya (Umany), Wong Yan Ke akan didkwa di Mhkamah Majistret Petaling Jaya esok.

Wong mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

“Penjamin saya yang menandatangani dokumen ketika saya dibebaskan dengan jaminan polis menerima panggilan daripada polis, yang memaklumkan kepadanya bahawa saya akan didkwa esok,” katanya.

Menurut Wong, dia akan didkwa di bawah sksyen 188 Kanun Kesksaan, iaitu mengingkari perintah yang diisytiharkan penjawat awam.

Timbalan Pengarah Siasatan dan Perundangan Jabatan Siasatan Jenyah, DCP Mior Rafidalathrash Wahid dalam kiriman pesanan teks kepada Malaysiakini mengesahkan Wong akan didkwa esok.

Wong ditahan pada 7 Nov ketika polis menggeledah rumah Presiden Umany, Yap Wen Qing berhubung artikel yang diterbitkan oleh persatuan itu mengenai peranan Yang di-Pertuan Agong.

Peguamnya Chong Kar Yan, yang berada di tempat kejadian, berkata anak guamnya itu ditahan kerana cuba merakam video anggota polis ketika kejadian.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Nik Ezanee Mohd Faisal sebelum ini memberitahu Wong ditahan kerana menghalang tugas penjawat awam.

Sementara itu, polis sedang menyiasat Umany di bawah Akta Hasutan dan juga Akta Komunikasi dan Multimedia berhubung artikel itu, yang menyaksikan banyak laporan dibuat terhadap persatuan tersebut.

Artikel pada 30 Oktober itu dikeluarkan susulan penolakan Agong atas permintaan kerajaan untuk mengisytiharkan darurat.

Seri Paduka dalam titah baginda turut menasihati semua anggota Parlimen agar menyokong Belanjawan 2021.

Umany berpendapat Agong “tidak boleh campur tangan dalam urusan negara, harus selalu mengekalkan sikap neutral dan memainkan peranan dalam kerangka yang dibenarkan oleh perlembagaan”.

Bagaimanapun dalam hantaran Facebook hari ini, persatuan itu menarik balik artikel itu dan memohon maaf kepada Seri Paduka.

KREDIT: KINI MYSUMBER

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*