Ustazah lni Tampil Beri Penjelasan Selepas Dic0p Penunggang 4gama Terlma Dult H4ram Kerana Dikatakan Menyokong Satu Produk ‘Muslm Friendly’

Sebelum ini, difahamkan Ustazah Asma Harun mengeluarkan pendapatnya susulan satu pr0duk ‘Muslm Friendly’ yang dipasarkan oleh seorang pengacara terkenal. Malah, disebabkan beberapa tajuk penulisan berita yang telah menjadi tumpuan ramai, penceramah bebas itu turut mendapat tem.pias sebagai ‘penvnggang a.gama’.

Ustazah Asma Harun menerusi satu kenyataan di laman Facebook tampil memberi resp0n dan menjelaskan perkara sebenar. Tambahan, dia turut menaflkan segala da.kwaan menyokong usahawan dan pengacara berkenaan.

Pelbagai ayat si.nis dan berbaur ftnah

Menyedari dirinya dike.cam dan dihen.tam oleh netlzen, Ustazah Asma Harun dedahh perkara sebenar mengenai jawapan yang diberikan kepada wartawan. Bukan itu saja, dia turut membawa beberapa k0men yang ditinggalkan netlzen di ruangan k0men dengan melemparkan da.kwaan Ustazah Asma Harun terima du.it ha.ram dan telah diba.yar pihak tertentu dalam memberi resp0n sebelum ini.

Semalam dalam satu majlis, saya ditanya dan menjawab secara spo.ntan dan santai soalan wartawan yang hadir. Pihak wartawan seperti biasa pasti akan menuliskan mengikut selera mereka bagi tujuan menarik perhatian dengan tajuk yang kont.roversi, sedangkan saya lebih suka fokuskan isu yang lain, berkaitan amanah sebagai seorang yang dikenali.

Saya kemudian ada membaca tulisan dan k0men netlzen, termasuk cac.ian dan hi.naan. Mengatakan saya makan du.it ha.ram, disuap, dibayar, diberi percuma, dipergunakan dan lain-lain. Pelbagai ayat si.nis dan berbaur fltnah. Saya juga bukanlah kawan baik atau rapat beliau, tak pernah jumpa bersem.uka, hanya berhubung beberapa kali atas urusan rasmi. Saya juga bukan penggemar selipar ini, kerana memang selesa berkasut.

Untuk makluman, hingga kini saya sendiri tidak pernah menerima apa jua ta.waran untuk menjadi duta pro.duk atau perkhidmatan, jurucakap, juru backup, paid review, khidmat nasihat dan lain-lain yang melibatkan ba.yaran.

Hen.tikan perbuatan ini

Ustazah Asma turut menaflkan tidak menerima sebarang ta.waran berbentuk wa.ng mahupun perkhidmatan sebarang prom0si atau sebagainya. Selain itu, pendakwah bebas ini turut menasihati orang ramai untuk berhenti mengeluarkan tu.duhan ataupun da.kwaan tidak berasas terhadap dirinya.

Permintaan sebegini begitu banyak tak henti hingga kini dan melibatkan nilai yang tinggi. Kenapa? demi menjaga dan menjauhi fltnah kepada a.gama, kami pegang kuat prinsip ini. Walaupun kadang ia datang disaat kami memerlukan bagi menanggung kos operasi. Begitupun, saya masih digelar penvnggang a.gama.

Saya mohon hen.tikan perbuatan ini bukan kerana diri saya, saya dah biasa dima.ki dih.ina begini, tapi saya kasihan dengan jari jemari yang menulis dan memberi comment yang mengikut hawa na.fsu. Bayangkan keadaan menyedihkan begini, berlaku saban hari di bulan mulia. Tinggal 2 hari lagi kita akan masuk ke bulan Ramadan yang penuh barakah. Adakah kita nak masuk Ramadan dalam keadaan begini?

Ini persaksian saya

Sementara itu, menerusi posting yang dikongsikan oleh Bonda Nor sebagai saksi ketika rakan media menemu ramah Ustazah Asma di dalam pejabatnya. Berdasarkan pemerhatiannya, ustazah dilihat diasak untuk memberi resp0n berhubung keluaran produk selipar ‘Muslm Friendly’ itu. Namun bagaimanapun, ustazah kelihatan cuba untuk memberi responnya juga dengan secara berha.ti-ha.ti.

Sebenarnya semalam, usai Majlis Pelancaran SEMARAK RAMADAN @ ANJUNG BONDA NOR, ustazah sudah masuk ke pejabatnya untuk berehat seketika sebelum fly ke Kuala Terengganu. Saya menjenguk masuk untuk mengajaknya makan. Melihat saya masuk, beberapa orang wartawan juga menerjah masuk untuk menanyakan ustazah beberapa soalan dalam keadaan ustazah sebenarnya tidak bersedia.

Namun kelam kabut ustazah minta on air-cond untuk tetap meraikan mereka. Ya, saya ada menemani ustazah ketika itu. Dan ini persaksian saya.

Apabila ditanyakan isu kontr.ovrsi tentang selipar jualan Neelofa yang claim sebagai Muslm Friendly, saya lihat sendiri betapa ustazah keberatan untuk menjawab isu ini.

“Haaa, saya tak nak ulas isu ini, nanti awak semua spin jawapan saya!” balas ustazah, sudah menjangkakan ris.ikonya. Tapi para wartawan tetap mende.sak. Dan saya masih ingat ustazah mengingatkan para wartawan yang kita sudah terlalu hampir dengan Ramadan. Janganlah timbulkan isu-isu kontr.oversi seperti ini, bimbang masyarakat akan memasuki Ramadan dalam keadaan permu.suhan atau keben.cian.

“Muslmah friendly. Selipar tu dipanggil macam tu mungkin sebab mudah bagi mus.limah yang berstoking untuk sarung macam tu saja. Tak terkepit stokingnya.” Namun begitulah, apabila isu selipar yang Neelofa jual sedang hangat dipersoalkan masyarakat kerana ditu.duh menunggang a.gama dan ustazah pula mengatakan yang beliau rasa isu selipar itu biasa saja, maka apa yang kita boleh jangkakan daripada netlzen jika tajuk seperti ini yang ditulis oleh wartawan?

Allahu Rabbi. Beribu-ribu patah kata nasihat yang ustazah berikan semalam, tapi isu kontr.oversi ini pula yang diangkat sebagai tajuk utama hingga menyebabkan ramai yang sa.lah sangka. Sebagai saksi yang berada di situ, sekali lagi saya katakan bahawa memang Ustazah Asma Harun sudah cuba mengelak untuk menjawab persoalan ini.

Namun apabila terpaksa juga menjawabnya, ustazah sangat bijak memberikan pendapatnya, TlDAK MEMBELA dan TlDAK MENCE.LA.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber/Kredit :Ustazah Asma Harun, Bonda Nor Via OhBulan

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*