[Video] Kembalikan Semula Pasukan Elit PDRM, Poca, Sosma Yang Dihapuskan DAP – Ahmad Maslan

MALAYSIA: Semalam wakil parlimen UMNO Pontian Ahmad Maslan meminta agar kerajaan Malaysia memperkenalkan semula undang-undang keselamatan yang sebelum ini menjadi kontr0vrsi iaitu Akta Keslahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) Akta Pencegahan Jenyah (POCA) dan Akta Pencegahan Kegansan (Pota).

Ahmad Maslan turut menggesa kerajaan untuk mewujudkan kembali pasukan elit PDRM yang dihapuskan oleh kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini.

Pasukan itu terdiri daripada Pasukan Tindakan Khas Antimksiat, Jodi, Gangstersme (Stagg), Pasukan Khas Jenyah Terancang (Stafoc) dan Pasukan Khas Taktikal Nrkotik (Sting).

Sebelum ini, Ahmad Zahid Hamidi (Barisan Nasional Bagan Datuk) juga memberi sokongan agar cadangan itu dengan mengatakan bahawa kadar jenyah sebelum ini turun ke tahap 42% kerana pelaksanaan undang-undang keselamatan itu.

Untuk pengetahuan anda semua sebelum ini, 3 pasukan Khas PDRM itu telah dimansuhkan bagi penstrukturan semula beberapa jabatan dalam PDRM.

Pasukan ini dibubarkan kerana kerajaan ketika itu dalam membuat pembaharuan kerana mereka mendapati ada pertindihan fungsi di dalam badan terbabit maka ia (pasukan atau unit) tidak wajar diteruskan.

Ada yang mengatakan bahawa 3 pasukan elit ini dimansuhkan kerana ada agenda politik disebaliknya. Namun sejauh mana kebenarannya tidak dapat kita ketahui.

Apa-apapun semoga kerajaan kini dapat menyemak semula tahap kebaikan sekiranya pasukan ini diwujudkan semula atau memang pasukan ini wajar untuk tidak diteruskan.

Hidupkan semula POTA, POCA dan SOSMA..Apa komen anda?

Posted by Kami Sokong PDRM on Wednesday, July 15, 2020

INFO RENTAS ASIA

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*