‘Saya Rasa Tak Bersalah’ Video Yg Dia Rakam dan Tular Cemarkan Imej, Kini PDRM Cari Beliau. Kongsi Saat Dia Disaman Buat Orang Ramai Ma rah

MELAKA – PoIis negeri ini hari ini membuat Iaporan berhubung video tvlar dimuat naik pemilik akaun Facebook Eric Chia yang didkwa telah mengelirvkan dan mencaIarrkan imej PoIis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik negeri Superintendan Hasan Basri berkata, video berdurasi 30 saat itu tular sejak semalam dengan maklumat yang telah dipvtar belit sehingga mencetuskan kemrahan ntizen terhadap PDRM.

Katanya, video tersebut memaparkan seorang pemandu lelaki mempertlkaikan tindakan anggota polis yang mengeluarkan samann terhadapnya dalam sekatan jalan raya di Jalan Dato Md Zain di sini pada pukul 11.08 pagi semalam.

“Dalam kejadlan itu, seorang sarjan telah menahann sebuah kereta jenis Hyundai Sonata dan mengeluarkan samann kepada pemandu atas keslahan memandu sambil menggunakan telefon bimbit di tangan kiri.

“Keslahan itu telah dilihat anggota pemerhati (OP) kira-kira 250 meter sebelum l0kasi sekatan jalan raya (SJR) yang melaporkannya kepada sarjan berkenaan untuk diambil tlndakan,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Jelasnya, pemandu tersebut bagaimanapun menaflkan keslahan itu dan mendkwaa telefon itu digunakan oleh penumpang wanita disebelahnya.

Ujarnya, semasa sman dikeluarkan, wanita yang berada di tempat duduk penumpang hadapan terbabit telah merakam video kejadian.

“Ketika sman diserahkan, pemandu terbabit enggan menandatangani n0tis samann menyebabkan sarjan terbabit terpaksa mencatatkan ETT (Enggan Tanda Tangan) pada notls samann sebelum menyerahkannya kepada pemandu terbabit.

“Namun, pada pukul 7.17 malam, polis mendapati terdapat penvlaran video sarjan terbabit yang dipercayai disebarkan seorang lelaki yang menggunakan nama Eric Chia di media sosial Facebook yang telah memutar belltkan kenyataan.

Kredit InfoRoadblock

Hasan berkata, sehubungan itu, satu laporan polis dibuat mengikut Sksyen 233 Akta K0mvnikasi dan Mvltlmedia 1998 yang memperuntukkan hvkuman dnda tidak melebihi 50,000 atau hvkvman penjra tidak melebihi satu (1) tahun atau kedua-duanya sekali jika sablt keslahan.

“Sekiranya wujud bukti berlakunya fltnah, slasatan juga akan dibuka mengikut Sksyen 500 Kanvn Kesksaan.

“Sehubungan itu, polis menaslhati orang ramai supaya tidak sewenang-wenangnya merakam dan menyebarkan video yang boleh mengelirvkan orang ramai atau berdepan tindakan undang-undang,” katanya.

Terdahulu, video tersebut turut dikongsi dan ditonton lebih 21,000 pengguna Facebook menerusi pemilik akaun lain yang turut memperlekehkan nama baik dan integriti PDRM.

KREDIT : KOSMO/InfoRoadblock VIA ONLINE MALAYA

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*