Warga Emas Didnda RM1000 Kerana Keluar Tunggu Bantuan Makanan. Ini Yang Penduduk Kampung Buat

Seorang warga emas berumur 80 tahun dilaporkan telah didnda sebanyak RM1000 kerana mengngkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selepas menunggu bantuan makanan di luar rumah.

Warga emas tersebut atau lebih mesra dikenali sebagai Mr. Li dikatakan sedang menunggu berhampiran kawasan restoran untuk menerima bantuan makanan pada 10.30 pagi pada Sabtu lalu (11 April), apabila beliau didatangi oleh anggta poIis.

Mr. Li disyaki telah melnggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan bersiar-siar di luar rumah, mengakibatkan beliau didnda sebanyak RM1000.

Menurut Li Junmin, Ketua Pegawai Kewangan Bddha Ayer Kuning, Mr. Li tinggal bersendirian di sebuah rumah usang dan merupakan seorang yang sangat susah. Beliau kebiasaanya akan menoreh getah, bercucuk tanam atau melakukan apa-apa pekerjaan untuk meneruskan kehidupan untuk mengisi perut.

Terang Li Junmin lagi, untuk membantu golongan warga emas ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, organisasi Bddha akan membantu mereka dengan menyediakan dua hidangan makanan dalam sehari di restoran berdekatan.

‚ÄúSaya yakin dia keluar hanya untuk mengambil makanan di restoran‚ÄĚ

Li Junmin juga menddahkan bahawa Mr. Li sebenarnya menghidap penyakiit ‚Äėnarcolepsy‚Äô, sebuah penyakiit masalah tidur di mana seseorang itu boleh tidur secara tiba-tiba pada bila-bila masa.

Untuk menyelesaikan masalah ini, penduduk kampung di Ayer Kuning telah membuat kutipan derma untuk membantu membayar dnda buat Mr. Li.

Sinchew Daily

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*