Wartawan Berbangsa India Buat Liputan Peng3bumian Adib Dikecam. Jurugambar Ini Mempertahankan Wartawan Bangsa India Ini Kerana..

Sejak kelmarin, seluruh rakyat Malaysia bersedih dengan kemati an anggota bomba, Muhammad Adib. Pelbagai isu perkauman timbul selepas insiden ini berlaku. Antaranya salah seorang wartawan yang dikenali ramai Kumaran Rajamoney dikecam selepas membuat liputan peng3bumian arwah Adib.

Di facebook, seorang jurukamera berang dengan kenyataan dibuat laman ini. Walau bagaimanapun, laman itu sudah membuat permohonan maaf secara terbuka.

Kepada siapa yang mempolitikkan lelaki ini mengenai kemati an Allahyarh4m Muhammad Adib Mohd Kassim, kamu seorang yang teruk! Tidak kisahlah apa kaum dan agama korang.

Kumaran Rajamoney adalah wartawan berita yang bekerja untuk TV3. Beliau ditempatkan di Kedah buat masa kini. Kenapa anda mempersoalkan laporannya mengenai berita itu? Sebab kaum dia buat?

Anda tidak tahu apa yang kami sebagai ahli akhbar sedang melalui masa yang sukar ini. Saya seorang jurugambar untuk The Malay Mail yang ditempatkan di Pulau Pinang, salah satu nombor yang saya dihubungi selepas mengetahui kemati an Allahyarham Adib ialah Kumaran.

Dia seribu baik dari kamu

Dia juga yang membantu saya selepas kereta saya rosak beberapa minit sebelum saya pergi ke Kedah. Dia seorang lelaki yang baik dan mungkin seorang muslim yang lebih baik daripada anda.

“Bayangkan seorang hindu, membuat liputan pengkebumian Allahyarham Adib, menghadapi keluarga dan teman-teman sekeluarga saat masalah ketegangan kaum”. Apa yang dikatakannya kepada saya dalam perjalanan ke Kedah ialah dia menyedari bahawa semua ini teruk namun dia masih pergi tanpa mempersoalkan apa-apa.

Jangan sekali-kali memolitikkan lelaki ini. Dalam hati saya, dia adalah seribu kali lebih baik daripada anda yang bertanya kepadanya.

Hang memang bodo tau, bodo.

Sudah memohon maaf

Sumber : Sayuti Zainudin via Oh Bulan

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*