Wartawan Ini Melawat Kawasan Dimana Kumpulan Seventeen Dibadai Tsun4mi Ketika Persembahan. Ini Sebab Kenapa Mereka Tidak Perasan Ketika Ombak Itu Tiba

LABUAN (Indonesia): Angka kema tian akibat bencana tsun4mi di kepulauan Jawa dan Sumatera meningkat kepada 280 orang, selepas pasukan penyelamat menemui lebih banyak mang sa ketika operasi mencari menggunakan jentera berat.

Lebih 3,000 penduduk yang tinggal di pesisiran pantai turut meninggalkan kediaman masing-masing dan mencari perlindungan di kawasan lebih tinggi, apabila amaran ombak besar dikeluarkan hingga esok.

Ratusan lagi penduduk dilaporkan cedera atau hilang, ketika tsun4mi melanda kawasan di sepanjang Selat Sunda, pada Sabtu lalu.

Pelbagai agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan kini bertumpu di Pandeglang, iaitu kawasan yang paling teruk dilanda tsun4mi itu.

Pegawai agensi pengurusan bencana di wilayah Banten yang dikenali sebagai Jhony mengesahkan kepada wartawan bahawa jumlah mang sa terkorb4n meningkat kepada 280 orang dan sebahagian besarnya adalah pelancong tempatan.

Komander tentera daerah, Dudi Dwiriadi, berkata anggota tentera dan sukarelawah sudah diarah untuk memeriksa kawasan pantai sepanjang 100 kilometer untuk mencari serta menyelamatkan mang sa.

Sementara itu, kebanyakan jalan ke lokasi kejadian masih terputus akibat kesesakan atau ditimbuni serpihan yang dibawa tsun4mi.

Presiden Indonesia, Joko Widodo yang bertanding dalam pilihan raya umum pada April ini, dijadualkan mengunjungi kawasan bencana, hari ini.

Lima anggota kumpulan Seventeen hilang dibadai tsunami

Kumpulan terkenal Seventeen dan beberapa krew dilaporkan hilang selepas ombak besar tiba-tiba merempuh mereka yang sedang mengadakan persembahan di Pantai Tanjung Lesung Beach Resort, Banten bersempena hari keluarga sebuah syarikat korporat.

KompasĀ melaporkan sehingga kini, kesemua kelima-lima anggota kumpulan itu, Bani (bass), Yudhi (gitar), Herman (gitar), Andi (drum), dan Ifan (vokal) serta para kru Seventeen belum ditemui.

Dalam pada itu, sebuah video yang dirakamkan oleh orang awam yang menghadiri acara itu tular di Twitter yang memperlihatkan Seventeen sedang mengadakan persembahan sebelum ombak tiba-tiba datang daripada belakang pentas dan menghentam pentas. Kesemua mereka yang berada di pentas itu termasuk kumpulan Seventeen lenyap daripada pandangan akibat pukulan ombak kuat.

Orang awam sempat merakamkan persembahan Seventeen sebelum tsunami melanda.

Dalam perkembangan sama, anggota kumpulan D’Masiv, Rian turut meminta semua mendokan agar rakan-rakannya selamat dalam kejadian itu.

“Pray for Seventeen band. Terkena ombak saat mengadakan persembahan di Pantai Carita. Beberapa kru turut belum ditemui.

“Mohon doa agar semuanya baik-baik saja,” tulisnya.

Menerusi Instagram Seventeen pula, beberapa jam sebelum kejadian mereka turut memaklumkan kepada peminat mereka berada di Tanjung Lesung Beach Resort untuk mengadakan persembahan.

Malah ada beberapa video mereka sedang mengadakan persembahan pada acara itu selain mempromosikan lagu baharu mereka,Ā Jangan Dulu Pergi.

Sumber Artikel :Ā MSTAR ONLINE

Wartawan Melawat Kawasan Pentas Seventeen Sehari Selepas Ombak Tsun4mi

Ketika wartawan dari CNN tiba di kawasan pentas rupanya jarak pantai ke pentas amatlah dekat dan ini sebab kenapa mereka tidak perasan dan ramai tidak dapat menyelamatkan diri ketika tsun4mi tiba. Beberapa perkara lagi wartawan dari CNN ini temui ketika berada di tempat kejadian. Sila lihat video di bawah.

Artikel By: KL Viral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*