CoV-19: Makmal Wuhan Miliki Tiga Jenis Kor0navrus Hidup Klawar

BEIJING: Institut virologi China di bandar yang mana C0VID-19 tercetus, mempunyai tiga jenis cor0navrus hidup kelawar di lokasi tetapi tiada yang sepadan dengan vrus sedang melanda seluruh dunia, kata pengarahnya.

Saintis berpendapat bahawa C0VID-19 yang tercetus di Wuhan dan telah mer4gut kira-kira 340,000 nywa, setakat ini, berasal daripada kelawar serta berkemungkinan menjngk1ti manusia menerusi mamalia lain.

Namun Pengarah Institut Virologi Wuhan, Wang Yanyi, menegaskan dkwaan Presiden Amerika Syarikat (AS), D0naId Trump, serta sebilangan pihak lain bahawa vrus itu berkemungkinan b0cor daripada fasiliti itu adalah ‘rekaan semata-mata’.

Dalam wawancara dirakamkan pada 13 Mei lalu dan disiarkan CGTN, malam tadi, Wang berkata, pusat itu telah ‘meng4singkan serta mengambil beberapa cor0navrus daripada kelawar’.

“Ketika ini, kami ada tiga jenis vrus hidup. Namun, kadar tertinggi persamaannya dengan SARS-CoV-2 hanya mencecah 79.8 peratus,” katanya merujuk kepada jenis coronavrus yang mengakibatkan wbak C0VID-19.

Salah sebuah pasukan penyelidikan mereka yang diketuai oleh Prof Shi Zhengli, melakukan kajian terhadap vrus kelawar sejak 2004 dan fokus kepada ‘peng4sanan sumber SARS’, iaitu jenis vrus yang menyebabkan penularan wbak lain hampir dua dekad lalu.

“Kita tahu bahawa seluruh gen0m SARS-CoV-2 hanya 80 peratus sama dengan SARS. Ia adalah perbezaan yang ketara.

“Sehubungan itu dalam penyelidikan Prof Shi yang lalu, mereka tidak memberi perhatian kepada vrus yang kurang serupa dengan vrus SARS,” katanya.

Khabar angin menvduh makmal itu terbabit krsis C0VID-19, bertiup kencang dalam talian selama berbulan-bulan sebelum Trump serta Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo, mengetengahkan teori itu ke dalam arus perdana dengan mendkwa ada bukti bahawa patogen terbabit adalah daripada institut berkenaan.

Menurut makmal terbabit, pada 30 Disember lalu, ia menerima sampel vrus berkenaan yang tidak dikenali ketika itu sebelum menentukan urutan gen0m pada 2 Januari dan memberikan maklumat berhubung patogen terbabit kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 11 Januari.

Dalam wawancara itu, Wang mendkwa bahawa sebelum menerima sampel pada Disember lalu, pasukan mereka tidak pernah ‘menemui, menyelidik atau menyimpan vrus berkenaan’.

“Malah, seperti semua orang lain, kami langsung tidak tahu vrus itu wujud. Bagaimana ia boleh boc0r daripada makmal kami jika kami tidak pernah mempunyai vrus itu?” katanya.

Dalam pada itu, WHO memaklumkan, Washington tiada menawarkan bukti untuk menyokong dkw4an ‘spekulatif’ yang dibuat.

Sementara itu dalam satu wawancara dengan Scientific American, Shi pula berkata, urutan genome SARS-CoV-2 tidak berpadanan dengan mana-mana cor0navrus kelawar yang dikumpulkan dan dikaji sebelum ini oleh makmalnya.

BH Online via Surat Kabor

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*