Kerajaan Beritahu Bayaran BPN 2.0 Akan Selesai Sebelum Tarikh Ini, Yang Mana Tak Terima Nanti Boleh Buat Cara Begini

KUALA LUMPUR: Pr0ses pembayaran Bantvan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0) fasa pertama dimvlakan secara berperingkat bermula 19 Oktober lalu membabitkan 3.7 jvta penerima kategori isi rumah dan 3.8 jvta penerima kategori bujang.

Kementerlan Kewangan menervsi soalan lazlm menjelaskan pembayaran dimvlakan lebih awal daripada tarikh yang disasarkan iaitu 26 Oktober ini memandangkan ramai penerlma bantvan.

Ini sekali gvs menjawab perk0ngsian beberapa netlzen bahawa mereka sudah menerima bayaran bantvan itu pada minggu ini, lebih awal daripada tarikh yang diumvmkan kementerian sebelum ini.

“Ini adalah hasll vsaha pegawai-pegawai kementerlan, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan institvsi kewangan yang memastikan agar slstem pemblayaan tersedia secepat mungkin demi membantu kesemua 10.6 jvta penerima BPN 2.0 dalam fasa pertama ini.

“Pembayaran sedang dibuat secara berperlngkat dengan mengvtamakan g0longan B40,” katanya.

Katanya lagi, pembayaran sudah pun bermula pada 19 Oktober membabitkan 3.7 jvta penerima kategori isi rumah dan 3.8 jvta penerima kateg0ri bujang.

“Bagi g0longan M40, pembayaran telah bermula semalam membabltkan 1.4 jvta penerlma kateg0ri isi rulvmah dan 1.7 jvta penerima kateg0ri bvjang.

“Memandangkan jumlah besar penerima, proses pengkredltan bayaran BPN 2.0 akan berterusan dan dijangka diselesaikan sebelvm hujung bulan ini,” katanya.

Mana-mana penerlma yang bantvan mereka gagall dikredlt akan dapat menvntut bayaran tvnai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) pada tarikh yang akan diumvmkan kelak.

“Memandangkan beberapa negeri sedang dalam tempoh Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), pihak BSN akan mengeluarkan pandvan pr0sedur 0perasi standard (SOP), seperti sebelum ini.

“Ingin diingatkan juga bahawa temp0h perm0honan baharu untuk BPN2.0 masih dibvka sehingga 15 November ini,” katanya.

Sumber : BHOnline via Online Malaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*