Kota PurbaMewah 1,700Tahun Timbul Semula? Saintis Temui ‘Sesuatu’ Yg MENGEJUTKAN

Kota Purba 1,700Tahun Timbul Semula. Saintis Temui Sesuatu Yang Mengejutkan!

Bandar dan pekan adalah sangat penting untuk kehidupan mnusia sejagat. Sebagai pusat perdagangan, komuniti, dan seni, ia adalah tempat di mana perkara menarik berlaku dan kemajuan telah byk dihasilkan.

Keseluruhan tamadun telah didorong oleh bandar-bandar berkuasa seperti Rom, London, dan Paris. Tetapi kadang-kala, bandar-bandar m.usnah a.kibat alam semula jadi.

Bandar-bandar boleh bertahan daripada kebanyakan b.encana alam tetapi banjir bukan salah satu daripadanya. Namun terdapat kebaikan daripada b.encana banjir ini di mana ia sebenarnya boleh melindungi monumen-monumen dengan baik.

KotaPurba Baiae

Kota.purba Baiae di Rom seringkali disamakan dengan Las Vegas kerana pernah menjadi kawasan yang terkenal dan diduduki oleh golongan elit serta maharaja.

Video penemuan disediakan di bawah.

Akan tetapi sekitar 1,700 tahun yang lalu, kota agung ini mula lenyap dim.amah bumi setelah dibedil dengan b.encana alam semulajadi sekali gus membuatkannya hilang ditelan lautan.

Beberapa ribu tahun kemudian, sekumpulan pasukan ekspedisi berjaya menemui tapak asal kota ini yang masih memiliki beberapa ukiran patung serta m0zek yang berwarna-warni dan masih terpelihara.

Seorang jurugambar dari Itali iaitu Antonio Busiello mem.utuskan untuk merakamkan beberapa imej mengagumkan berkenaan kotapurba bersejarah itu sekali gus memperlihatkan kepada masyarakat tentang rupa sebenar kotapurba Rom yang mewah ini pada satu masa dahulu.

Kota Baiae ditemui di Teluk Naples, Itali dan dilaporkan seringkali dikunjungi oleh golongan atasan seperti Julius Caesar, Nero, Pompey the Great, Marius dan Hadrian.

Akan tetapi, aktiviti gunung berapi yang berlaku di dasar laut kota ini telah menyebabkan ianya lenyap. Setelah ditemui, para saintis mula membuat penyelidikan mengenai kota ini dan mendapati perumahannya dibina daripada batu marmar putih yang halus.

Keja.dian tanah r.untuh yang berlaku di selatan Naples pada tahun 2014 sedikit sebanyak telah mendedahkan sebahagian besar kota Baiae.

Menurut Busiello, 45 tahun, menyelam di sekitar tapak kota Baiae ini boleh dikatakan seperti menyelam ke dalam sejarah.

“Mozek yang cantik dan perumahan serta kuil menunjukkan kekayaan dan kemewahan kawasan ini. Ia dikategorikan sebagai salah sebuah bandar Roman yang paling penting selama berabad”.

“Pliny juga pernah menetap di sini dan beliau telah menyaksikan serta menggambarkan l.etusan Gunung Vesuvius yang mem.usnahkan Pompeii dan Herculaneum”.

Memandangkan bekas kota bersejarah ini tidak disentuh oleh mana-mana manusia, ia secara tidak langsung menjadi santuari bagi hidupan laut di situ.

Gambar di bawah menunjukkan corak mozek yang sangat menarik dan luar biasa.

Berikutan penemuan bandar tenggelam ini, para saintis dari Universiti Calabria dan penyelidik dari Sepanyol, MĂłnica Alvarez de Buergo telah bekerjasama untuk menganalisis salah satu elemen penting dan bernilai dalam pembinaan rumah di Baiea iaitu marmar putih.

Hasil kajian diterbitkan di dalam jurnal Sains Permukaan Gunaan dan disahkan bahawa marmar ini berasal dari kawasan kuari yang terletak di Itali, Turki dan juga Greece.

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*