Keluarga Nekad Bawa Pulang Jnazah Mngsa Covid-19 Ke Rumah

Dipercayai jnzah ini mennggaI akibat Coronavrus. Kejadian berlaku di Sulawesi Indonesia

Baru baru ini tular sebuah video  yang memaparkan jnzah Pesakit dalam Pengawasan (PDP) Covid-19 di Daerah Kolaka, Indonesia telah tular di laman media sosial. Sebelum ini, wanita berusia 32 tahun itu mennggaI dnia di Hospital Bahteramas di Sulawesi Tenggara, Isnin  lalu.

Dalam video tersebut, kedengaran teriakan tangisan semasa jnzah wanita itu sampai di rumah pengbumiian. Jnzah PDP telah dibawa dari hospital Bahteramas menuju ke Kabupaten Kolaka dengan menggunakan kereta persendirian milik seorang ahli keluarga.

Malangnya atau sedihnya pihak keluarga tidak mahu jnzah berkenaan dikbumiikan mengikut SOP, langkah langkah keselamatan.

Sebelum jnzah dihantar ke rumah, jururawat dan doktor hospital melakukan tindakan antisipatif dengan menentukan kemungkinan vrus itu tersebar. Doktor membungkus jnzah wanita tersebut dengan plastik sebelum dibawa pulang oleh pihak keluarga. Wanita itu mempunyai sejarah perjalanan menunaikan Umrah.

Pengarah Hospital Kendari Bahteramas, Dr Sjarif Subijakto, menyatakan bahawa pesakit telah cuba dirawat mengikut SOP namun keluarganya menolak untuk diberikan keranda dan dihantar oleh ambulans apabila myat dibawa ke rumah.

” Ya kami terpaksa membuat kenyataan, jika ada apa-apa yang berlaku nanti, keluarga yang akan menanggung akibatnya kerana hospiital sudah memaksa,” kata Sjarif.
Lalu keluarga mangsa menuntut untuk membawa jnzah balik ke rumah mereka. Plastik yang telah disteril dibuka tanpa mempedulikan nasihat pemerintah mereka.

Akhirnya dipercayai hari ini satu kampung itu berhadapan dengan ancaman Coronavrus.

Tidak sampai di situ, dalam satu lagi video lain, ternyata lilitan plastik dan pita pelekat pada jnzah juga dilepaskan oleh pihak keluarga sebelum dimaakamkan. Beberapa orang dilihat mencium dan memeluk jnzah.

Doktor forensiik Sulawesi Tenggara, Dr Mauluddin berkata apa yang dilakukan oleh pihak hospital sudah mengikut prosedur.

“ Mudah-mudahan bukan positif Covid-19. Namun, pita plastik itu berfungsi untuk memutuskan potensi rantaian penularan vrus terhadap orang di sekeliling,” katanya.

Menurut Ketua Pasukan Petugas Koordinasi Covid-19 Sulawesi Tenggara, La Ode Rabiul Awal, dia tidak mahu meneka mengenai keadaan pesakit. Apabila diisytiharkan mennggaI dnia, dia menjadi sspek Covid-19.

Lihat orang ramai termasuk budak-budak yang hadir semasa menyambut ketibaan jnzah. Apa agaknya nasib yang akan menimpa mereka selepas ini ya.

Apapun doakan yang baik baik saja. Tapi itulah harga yang mereka patut bayar selepas mengagungkan kedegilan mereka.

Ini juga merupakan pengajaran kepada kita semua.

Kredit: Siakap Keli, Jalinluin

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*