‘Saya Tak tahan duduk situ…’ Gadis Lari Dari Hospital Parit Buntar Bukanlah Pramugari Sebenar, PDRM Jelas Siapa Dia

SUSULAN tular kes pramugari yang mempunyai simptom Cov-19 melarikan diri dari Hospital Parit Buntar, Perak, malam Isnin, gadis tersebut memberi penjelasan berhubung perkara itu.

Mitchell Adriyana Abdul Malik atau lebih mesra disapa Yana menjelaskan kes tersebut sebenarnya sudah selesai apabila dia telah kembali ke hospital berkenaan, petang Selasa.

“ Bagi saya kes dah selesai. Tapi saya terkilan kenapa nak viralkan saya sedangkan saya dah call pihak hospital maklumkan nak datang hari ini (Selasa).

“ Sekarang saya dah kat hospital dan sedang dirawat,” katanya ketika dihubungi, petang Selasa.

Mengenai laporan p0Iis yang tular di media sosial itu, Yana mengakui dia melarikan diri dengan bantuan abang angkatnya kerana mendkwa tidak diberi makanan dan minuman sepanjang berada di bilik isolasi untuk saringan.

Malah dia turut menafikan laporan tular yang menyatakan dirinya seorang pramugari, sebaliknya sedang menjalani latihan kru kabin.

“ Memang saya mengaku saya lari. Saya dah tak tahan duduk situ, tanpa makan dan minum. Saya pun menangis dekat abang angkat saya cakap nak makan apa semua.

“ Tak apalah abang angkat saya pun bawa saya pergi makan. Lepas tu saya tak larat balik hospital, jadi saya baliklah rumah family abang angkat saya.

“ Sebenarnya ada timbul salah faham. Saya dah call pihak p0Iis dan pihak hospital semalam (Isnin), beritahu saya akan datang hari ini (Selasa). Kalau nak saya datang semalam memang saya tak larat,” dkwanya yang dipindahkan ke Hospital Taiping selepas tampil di Hospital Parit Buntar.

Gadis berusia 21 tahun itu berkata dia sudah pergi ke hospital tersebut sejak dua hari lalu, iaitu pada Ahad dan Isnin.

Laporan p0Iis yang tular di media sosial

“ Hari Ahad saya datang nak check dmam sebab saya dah dmam banyak hari. Tunggu dari pukul 8 malam sampai 1 pagi tapi tak ada result apa-apa. Mereka hantar surat kat saya cakap nak transfer ke Hospital Taiping.

Yana, menerusi posting di media sosial memohon maaf atas tindakannya.

“ Lepas tu mereka cakap saya boleh balik rumah kurantin. Esok (Isnin) pagi mereka cakap Hospital Taiping dah full… lepas tu tolak pergi Hospital Ipoh.

“ Jururawat suruh saya tunggu lagi dari pukul 3 petang tanpa makan minum. Saya mestilah lapar… dahaga lagi. Nak pergi toilet pun tak bagi,” dkwanya.

Dakwa gadis itu lagi, dia belum disahkan positif C0v-19 dan hanya menunjukkan simptom jangkitan tersebut.

“ Saya belum disahkan pos1t1f. Pihak hospital tak cakap result saya, d4r4h saya pun mereka tak ambil.

“ Saya tak pergi mana-mana pun. Kawan-kawan saya pun tak ada yang demam,” dkwanya.

Sementara itu, Yana menerusi posting di Instagramnya turut meminta maaf kepada orang ramai di atas perbuatannya itu.

“ Yana minta maaf menyusahkan orang ramai. Terima kasih yang doakan Yana. Doakan Yana cepat sembuh,” katanya.

Terdahulu, p0Iis mengesahkan ada menerima laporan kes tersebut.

‘Pramugari’ rupanya pesakit psk1atr1, P0Iis Cerita hal Sebenar

Ahad lalu, bukan seorang pramugari syarikat penerbangan di Singapura seperti yang tular di media sosial, kelmarin.

Sebaliknya, wanita itu hanya pernah mengikuti kursus pramugari selama sebulan di Sungai Besi pada November 2019.

Selain itu sspek yang kini dirawat di Hospital Taiping berikutan mengalami s1mptom C0v-19 turut disahkan mengalami s1mptom ‘ps1kiatr1’ atau kurang w4r4s dan perkara itu disahkan sendiri oleh doktor yang merawatnya.

Ketua P0Iis Daerah Kerian Superintendan Omar Bakhtiar Yaacob berkata, terdahulu soal s1asat yang dijalankan terhadap sspek, memaklumkan dia bertindak melarikan diri dari Hospital Parit Buntar dan bersembunyi di sebuah rumah di Taman Panchor Indah, Nibong Tebal, Pulau Pinang.

Menurutnya, 3.45 petang semalam sspek bersama rakan lelakinya berusia 26 tahun menyerah d1ri di perkarangan Hospital Parit Buntar sebelum diserahkan kepada Hospital Taiping untuk tindakan lanjut.

“ Selain mempunyai simptom C0v-19, sspek turut dikesan mempunyai simptom kurang w4r4s dan kini dalam tindakan lanjut pihak Hosp1tal Taiping.

“ Terdahulu sspek yang didkwa seorang pramugari syarikat penerbangan di Singapura, bukanlah pramugari sebenar sebaliknya tidak berkerja dan perkara itu disahkan sendiri oleh bapanya, Abdul Malek Ahmad, 45, sewaktu s1asatan dijalankan pihak p0Iis semalam.

“ Suspek yang pernah memaklumkan kepada bapanya bahawa dia berkerja di sebuah kedai telefon di Sungai Dua, Pulau Pinang adalah alasan sspek untuk keluar dari rumah,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Kerian, hari ini.

Omar Bakhtiar berkata, soal siasat terhadap rakan lelaki yang dikatakan ‘abang’ sspek sebenarnya bukanlah abang kandung sebenar sebaliknya baru berkenalan selama seminggu.

“ Pihak p0Iis turut menasihatkan rakan lelaki sspek membuat pemeriksaan ujian saringan kes1hatan dan hasil pemeriksaan di Hospital Sungai Bakap, Pulau Pinang, semalam mendapati lelaki itu negat1f C0v-19,” katanya.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 22 (B) Akta Pencgahan dan Peng4walan Peny4k1t Berjngk1t 1988.

Sumber: Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*