Tengku Zafrul Umum Tarikh Kmasukkn Duit Untuk Bntuan Prihatin Rakyat

KUALA LUMPUR – Pemba.yaran fasa kedua B.antuan P.rihatin Rakyat (BPR) akan dibuat secara berperingkat bermula Jumaat ini.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, bayaran melibatkan peruntukan berjumlah RM 2.75 b.ilion itu akan membabitkan 8.4 j.uta penerima.

Fasa 2 B.antuan P.rihatin Rakyat (BPR) akan dibuat secara berperingkat mulai 7 Mei ini membabitkan peruntukan berjumlah RM 2.75 b.ilion.

Seramai 3.6 j.uta isi rumah, sej.uta warga emas (bujang/tiada pasangan) dan 3.8 j.uta individu bujang akan menerima b.ayaran berkenaan.

Menteri Kew4ngan, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, peningkatan peruntukan adalah berikutan penambahbaikan kadar b.ayaran kepada penerima.

“Jika dahulunya penerima dari kategori isi rumah menerima RM 300 dan penerima bujang menerima RM 150, kini pembayaran kepada penerima adalah di antara RM 150 hingga RM 600, berdasarkan kelayakan setiap penerima,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semakan status kelulusan BPR boleh dibuat mulai 7 Mei 2021.

Bagi penerima isi rumah, w4rga emas dan individu bujang, ba.yaran akan dibuat dari 7 hingga 12 Mei ini dan b.ayaran akan dikr.editkan terus ke dalam akaun ba.nk.

Bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank (termasuk di Sabah & Sarawak), ba.yaran akan dibuat mulai 17 Mei nanti di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Fasa 1 pemba.yaran BPR berjumlah RM 1.93 b.ilion telah dibuat kepada 8.4 j.uta penerima dari 24 Februari sehingga 1 April 2021.

Menurutnya, bagi memastikan p.rogram BPR disasarkan kepada mereka yang benar-benar layak, tempoh permohonan r.ayuan akan dibuka mulai 15 hingga 30 Jun 2021.

“Dengan adanya p.roses r.ayuan ini, sebahagian daripada mereka yang telah dit.olak permohonannya masih diberi peluang untuk mengemukakan r.ayuan berserta d.okumen yang berkaitan untuk disemak semula oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM),” katanya.

Sumber/Kredit : HMetro VIA ONLINE MALAYA

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*