Filem Hang Tuah Digesa Henti Tayangannya, Ini Penjelasan Yang Diberikan

“TOLONG jangan siarkan lagi filem Hang Tuah kerana banyak kesilapan fakta. Ia boleh mengelirukan generasi muda yang tidak begitu memahami sejarah Laksamana Hang Tuah yang sebenarnya.”

Demikian gesaan Pengerusi Persatuan Sejarah dan Warisan Melayu Duyong (Pesawad), Khalid Hussin yang mendkwa babak pertarungan antara Hang Tuah dan Hang Jebat sehingga mengaklbatkan kmatlan sahabat karibnya itu, sebenarnya tidak berlaku.

Apatah lagi kononnya kehebatan kerls Tamlng Sari yang menjadi punca trbvn0hnya Hang Jebat di tangan Hang Tuah, adalah tidak benar sama sekali, sekali gus boleh mengundang unsur khur4fat.

Filem Hang Tuah lakonan Allahyrham Tan Sri P. Ramlee sebagai Laksamana Hang Tuah itu berasaskan kepada dua hikayat lama iaitu Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu atau Salalatus Salatin.

Khalid Hussin menunjukkan catatan berkaitan sejarah Laksamana Hang Tuah di Duyong, Melaka.

Filem itu memaparkan Laksamana Hang Tuah mmbvnvh Hang Jebat, lakonan Allahyrham Ahmad Mahmud selepas dikatakan menderh4ka kepada Sultan Melaka.

Dengan gesqqn itu, sekali gus Khalid turut menyangkal apa yang tertulis dalam Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu yang dikatakan telah dimanlpulasi oleh pihak penjajah.

Beliau lebih berpegang kepada catatan dan penceritaan dalam kalangan ahli Pesawad yang dikatakan berketurunan Hang Tuah bahawa pahlawan tersohor Melaka itu tidak mmbvn0h Hang Jebat, sebaliknya mengadakan rundingan dengan sahabat karibnya itu selama tiga hari di dalam istana selepas menerima arahan daripada Sultan Melaka untuk mmbun0hnya.

“Rundingan empat mata itu bertujuan mengenal pasti siapa sebenarnya menyebarkan fltnah bahawa Hang Tuah menjalinkan hubungan svlit dengan gundlk Sultan.

Makam Hang Jebat di Banda Hilir, Melaka.

“Selepas selesai berunding, Hang Tuah pulang ke rumahnya manakala Hang Jebat keluar dari istana dan mengamvk serta mencari dan mmbvn0h pihak yang menyebarkan fltnah berkenaan.

“Selesai mmbun0h penyebar fltnah, Hang Jebat kemudian ke rumah Hang Tuah yang dikerumuni penduduk Melaka. Hang Tuah bagaimanapun mengarahkan penduduk bersurai kerana beliau boleh menguruskan sendiri Hang Jebat,” katanya kepada mStar Online ketika ditemui di rumahnya di Kampung Duyong, Melaka baru-baru ini.

Khalid mendkwa, Hang Tuah telah mengarahkan Hang Jebat lari ke Langkawi secara senyap tanpa pengetahuan Sultan Melaka dan pembesar lain.

Hang Jebat dikatakan membuka satu penempatan yang dinamakan Ulu Melaka di Langkawi..

Perigi Hang Tuah.

Kejadian itu dikatakan berlaku sekitar 1490-an ketika di era pemerintahan Sultan Mahmud Shah.

Hang Jebat bagaimanapun pulang semula ke negeri kelahirannya itu ketika penjajah Portugis menyerang Melaka sebelum trbvn0h dalam peper4ngan itu pada 1511.

Mak4m Hang Jebat boleh dilihat di Jalan Hang Jebat berhampiran Jonker Street,Banda Hilir.

Dalam pada itu, Khalid turut mempertahankan dkwaannya bahawa mak4m yang terdapat di Tanjung Kling, Melaka itu bukan makqm Hang Tuah sebagaimana didkwa banyak pihak termasuk Perbadanan Muzium Melaka (Perzim).

Beliau mempunyai bukti kukuh bahawa Hang Tuah tidak meninggg4I dunla di Tanjung Kling sebaliknya menghembvskan nafas terakhir di Palembang, Indonesia pada 1430 Masihi.

Masjid Laksamana Hang Tuah di Duyong, Melaka.

Makam yang diwartakan kerajaan sebagai Mqkam Hang Tuah di Tanjung Kling itu ujarnya, sebenarnya milik seorang ahli perniagaan India Muslim dari Malabar, India.Bagi mempertahankan dkwaannya itu, Khalid bersedia berdeb4t dengan mana-mana pihak jika apa yang dinyatakan itu bertentangan dengan fakta sejarah sebenar.Sehubungan itu, beliau sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mahu merungkai dan mengkaji semula kewujudan Hang Tuah dan peranannya dalam membangunkan Kesultanan Melayu Melaka sehingga masyhur di seantero dunia sekitar kurun ke-15.

Beliau yang berasal dari Duyong, Melaka mengakui mempunyai pertalian darah dengan pahlawan Melayu itu iaitu di sebelah sepupu Hang Tuah yang dikenali sebagai Tun Kola.

Tambahnya, ada dalam kalangan lebih 500 ahli Pesawad dikatakan mempunyai pertalian terus dengan Laksamana Hang Tuah.

Sumber mStar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*