Gadis Ini Dinobatkan Sebagai Penjual Cendol Tercantik Setakat Ini Tapi Tahukah Anda Siapa Sebenar Yang Mencipta Cendol

Kalau sebut cendol sahaja mesti kita terbayangkan mamak yang bawa motorsikal dengan tempat cendol atau lori kecil. Bila ada cendol mesti ada rojak atau pasembor sebab ini menu yang wajib ada.

Mesti ramai yang sangkakan cendol berasal dari negara India kerana kebanyakkan yang menjual cendol sedap mesti dari tangan mamak. Tapi selalu yang ‘claim’ nama atau asal usul makanan ini biasanya dari negara jiran kita sendiri.

ASAL USUL SEBENAR CENDOL

Nama asal bagi cendol ialah chorn dooi bermaksud tolong. Kerana pada ketika itu hendak membuat cendol amat sukar dan memerlukan pertolongan beberapa orang lain. Chorn dooi diambil dari bahasa Selatan Thailand (bahasa Melayu Patani), dahulunya Negara Islam Patani.

Setelah ditakluki oleh kerajaan Thai maka ramai penduduk negara Patani berpindah ke negeri-negeri di Tanah Melayu dan memperkenalkan sejenis minuman manis. Menurut penyuntng journal makanan Cina, Flavor and Fortune, Jacqueline M. Newman, hidangan cendol memiliki cita rasa Malaysia, mengaitkan kaitan antara jeli dan kacang dalam air batu campur dengan bahan halo-halo (“campur-campur”) di Filipina.

Dia turut menambah bahawa perhubungan antara Filipina dan negara di Asia Tenggara agak tinggi sekitar 1500-an. Di Malaysia, sesetengah pembuat cendol telah menghasilkan cendol selama tiga generasi sejak 1920-an sehingga sekarang, satu tempoh 90 tahun.

Cendol sangat digemari masyarakat Malaysia kerana cuaca dan iklim negara Malaysia yang panas.Terdapat pelbagai restoran dan kedai makan yag menyediakan cendol di serata Malaysia.

Mesti anda tak sangka bahawa nama cendol datang dari negara lain.

PENJUAL CENDOL YANG CANTIK ..

Jualan Cendol, Foto Gadis Cantik Ini Mendadak Jadi Viral

Hanoi – Beberapa waktu ke belakang, netizen seolah haus akan informasi mengenai orang-orang berprofesi biasa namun juga memiliki paras yang nggak kalah dengan selebriti. Seperti Bao Chi.

Bao Chi adalah wanita asal Vietnam yang saat ini tengah viral, di pemberitaan media luar negeri karena parasnya yang ayu rupawan.

Kecantikannya yang bak model ini mendapat perhatian dan membuat para pembeli bahkan sampai antre untuk berfoto dengannya. Wah seperti apa sih? Anda bisa melihat foto-foto Bao Chi seperti dilansir dari Koreaboo, Kamis (25/5/2017) berikut ini. SUMBER : Harianindo

By : KL Viral

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*