Malu Apa Bossku Viral Seperti Tsunami Tetapi Ramai Tidak Tahu Sejarah Malu Apa Bossku. Sebenarnya Ayat #MaluApaBossku Berasal Dari..

‘Malu apa bossku’ itu tiga perkataan yang ditulis pada sebuah poster dengan gambar bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menunggang sebuah motosikal yang kini menjadi tular di media sosial.

Lihat Video Sejarah Malu Apa Bossku Di Bawah Artikel

Bossku atau bosku merupakan bahasa slanga yang kini digunakan oleh kalangan anak-anak muda terutama golongan bermotosikal.

Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka menerangkan, slanga adalah kata-kata (ungkapan dan sebagainya) yang tidak tergolong dalam percakapan tidak rasmi.

Bagi individu yang sentiasa mengikuti trend terkini di lama sosial, sudah pasti melihat fenomena penggunaan bahasa slanga ini dengan lebih jelas lagi.

Semakan di Twitter mendapati perkataan slanga ‘bossku’ didakwa berasal dari Sabah.

“Perkataan ini asal dari Sabah dan Sabahan guna perkataan bossku terutama bila berjual beli. Orang Semenanjung yang tak tau function ‘bossku’ ni acah-acah nak pakai dalam daily conversation,” tulis @ASyrfe

Seorang pengguna Twitter @InjangNation juga mendakwa perkataan ‘bossku’ mula digunakan oleh masyarakat Sabah terutama di daerah Tawau.

“Perkataan ‘bos’ orang Sabah selalu guna untuk merujuk seorang yang kita tak tahu/kenal nama orang tu. Contoh ayat ‘Bos, boleh tanya ke?’. Dia sama macam ‘bro’ juga la. Di sabah semua orang ‘bos’, tak kesah la kau bos betul ke, kuli ke, bangla ke, panggilan ‘bos’ memang biasa,” kata @InjangNation

Sebuah laman sesawang Yoodo Community turut medakwa perkataan ‘bossku’ merupakan bahasa slanga yang berasal dari negeri Di Bawah Bayu itu.

“Bossku sana bossku sini? Tahukah korang perkataan bossku ini dari Sabah, ianya bermaksud ‘kawanku’. Ianya digunakan kepada teman supaya nampak lebih akrab? Malahan dengan orang tidak dikenali, barulah nampak mesra gitu dan macam biasalah menjadi tular di Semenanjung Malaysia,” tulis laman sesawang tersebut.

Sementara sebutan ‘malu apa bossku” mula menjadi sebutan yang popular selepas video pendek yang tular di Facebook menampilkan seorang pemuda merakam video bersama Najib. Pemuda tersebut kedengaran menyebut ‘bosku’ dan disambut oleh Najib dengan menyebut, ‘Malu apa bosku’.

Foto grafik Najib menaiki motosikal Yamaha Y15ZR bersama perkataan ‘malu apa bossku’ juga telah tersebar dengan pantas di saluran media sosial.

Sumber Artikel: Utusan Online

SEJARAH MALU APA BOSSKU DITERANGKAN..

Bossku memang datang dari Sabah tetapi ayat penuh dia Malu Apa sebenarnya datang dari Mohd Nor Kharoni yang juga pemilik Lepakking iaitu port makan berkonsepkan hipster.

Malu Apa Bossku, diceritakan oleh Kharoni datang dari rakan mereka sendiri. Dan sejak itu mereka menggunakan ayat itu.

Kharoni juga memberitahu ayat Malu Apa Bossku telah pun dicop hak milik (trademark).

Lihat di akhir video, pesanan Kharoni kepada orang yang menggunakan ayat Malu Apa Bossku untuk keuntungan sendiri.

Dari mana datang Malu Apa Bossku Diterangkan (Video)

Artikel By: KL VIRAL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*