Tak Boleh Memandu Pakai Selipar Atau Berkaki Ayam? Ini Penjelasan JPJ Untuk Siapa Yang KeIiru

Memandu kenderaan, lebih-lebih lagi untuk perjalanan jauh memerlukan rehat yang cukup, selain k0nsentrasi yang penuh terhadap apa yang berlaku di sekeliling kita bagi mengelakkan berlakunya kemaIangan.

Selain itu, pastinya ramai yang diluar sana sering memandu menggunakan selipar atau lebih selesa berkaki ayam semasa memandu, lebih-lebih lagi jika tersangkut dalam keses4kan lalu lintas kerana kaki terIampau lengvh memakai kasut dan sebagainya.

Baru-baru ini, tular sebuah video pendek di laman sosial yang direkod di Pulau Pinang dan menunjukkan seorang pegawai polis trafik telah bertanyakan sama ada pemandu tersebut mengenakan selipar atau kasut.

Difahamkan, sekiranya didapati bersaIah mengenakan selipar semasa memandu, anda boleh dikenakan s4man sebanyak RM150. Persoalan yang timbul dalam kalangan w4rganet semestinya betul atau tidak tentang perkara yang disebutkan itu.

Bagi mengelakkan kekeIiruan, pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru-baru ini tampil memberikan penjelasan terhadap undang-undang dan akta tersebut.

‚ÄúAdalah suatu kesaIahan untuk pemandu kenderaan perkhidmatan awam (PSV) seperti teksi, bas, lori dan e-hailing untuk memandu tanpa mengenakan kasut‚Ä̬†

Menurut jurucakap JPJ, sekiranya pemandu PSV ini meIanggar perkara tersebut, mereka ini boleh dikenakan s4man sebanyak RM150 bukan sahaja kerana tidak memakai kasut, tetapi turut boleh dis4man sekiranya tidak mengenakan pakaian yang kemas.

Untuk pengetahuan, mereka yang memandu PSV ini boleh diper1ksa dari semasa ke semasa di bawah peruntukan Peraturan Kenderaan Perkhidmatan Awam (Pelesenan dan Tingkah Laku Pemandu, K0nduktor dan Penumpang) 1959.

Namun, kesaIahan tidak mengenakan kasut atau berkaki ayam semasa memandu tidak termaktub dalam mana-mana Akta Pengangkutan Jalan.

Walaupun bukanlah suatu kesaIahan dari segi undang-undang, memandu menggunakan selipar adalah sesuatu yang boleh memb4hayakan menurut pensyarah automotif, selipar yang basah boleh menyebabkan kesiIapan dalam menekan pedal.

Jangan main-main tau, walaupun nampak kecik, cuba bayangkan selipar ters4ngkut pada pedal brek atau minyak, kan boleh sebabkan kemaIangan.

SUMBER/KREDIT : Lobak Merah

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

1 Trackback / Pingback

  1. Tak Boleh Memandu Pakai Selipar Atau Berkaki Ayam? Ini Penjelasan JPJ  - celevillage

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*