Wajib imbas kod MySejahtera di stesen minyak, atau dikompaun RM1000

Setiap individu yang mengunjungi stesen minyak wajib mendaftar kehadiran menerusi aplikasi MySejahtera sebelum mengisi minyak kenderaan.

Prosedur operasi standard (SOP) itu sama seperti pematuhan pemakaian pelitup muka di lokasi berkenaan bagi mengelakkan tindakan kompaun RM1,000.

Timbalan Pengarah (Siasatan dan Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Deputi Komisioner Mior Faridalathrash Wahid berkata, orang ramai yang mengunjungi stesen minyak mesti mengimbas kod MySejahtera walaupun tidak memasuki kedai serbaneka berkenaan.

ā€œSemua orang wajib imbas kod MySejahtera susulan stesen minyak ini sama seperti tempat awam yang mudah terdedah kepada Covid-19.

ā€œSelain itu, ia juga memudahkan pihak berkuasa mengesan kontak jika ada kes pesakit positif Covid-19,ā€ katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya lagi, banyak kebaikan sekiranya orang awam mendaftar kehadiran mereka menggunakan aplikasi tersebut.

ā€œBanyak nasihat telah diberikan kerajaan kepada semua rakyat dalam negara ini bagi memastikan rangkaian Covid-19 diputuskan jadi patuhilah SOP termasuk mendaftar kehadiran,ā€ ujarnya.

Terdahulu, tular satu klip suara menerusi aplikasi WhatsApp yang menyatakan bapa kepada seorang lelaki disaman RM1,000 kerana gagal mendaftar dengan aplikasi MySejahtera sebelum mengisi minyak, walaupun dia memakai pelitup muka.

Kredit: Kosmo

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*