Tahukah Anda Muatnaik Gambar Di Media Sosial Pun Boleh Kena Sihir. Wanita Ini Kongsi Cara Untuk Elakkan Diri Dari Terkena Sihir Melalui Media Sosial

Gambar Diatas Sekadar Hiasan Sahaja

Perkembangan dunia digital masa kini membuatkan kita lebih senang muat turun gambar melalui medium sosial untuk disimpan sebagai kenang kenangan.

Tapi ada kalanya apa yang kita muat turut itu boleh menyebabkan orang lain rasa tidak senang hati melihatnya. Ini yang boleh membawa kepada penyakit Ain (mata) yang viral dibicarakan di media sosial. Bukan tak boleh muat turun tetapi ada cara tersendiri bagi mengelakkan penyakit Ain ini. Perkongsian wanita ini di laman facebook memberitahu cara terbaik upload gambar bagi mengelakkan gambar kita disihir atau santau.

Kita peru sentiasa berwaspada dengan penyakit Ain (mata) ini kerana daripada matalah segalanya boleh terjadi perkara yang tidak elok.

Ini kerana dengan pancaindera yang satu itu kita melihat segala kebaikan dan keburukan orang lain.

Berjaga-jaga dengan pandangan kita kerana boleh melontarkan diri ke lubuk paling dalam. Boleh berlakunya pujian dan kemudiannya melahirkan sifat dengki melihat paparan kebahagiaan di media sosial contohnya.

Menurutnya terdapat beberapa tip yang boleh kita jadikan panduan sebagai muat turun foto di laman sosial masing-masing.

Perkongsian Nurul Hassanah ini mendapat lebih 3 ribu butang like dan hampir 7 ribu pula yang menekan share. Masing-masing berterima kasih atas perkongsian berguna ini terutama dalam era dunia digital tanpa sempadan.

Bismillah, malam ni saya nak berkongsi cara atau tips upload gambar di media sosial untuk mengelakkan gambar kita disihir/santau. Sebelum itu, ilmu ini kredit kepada ustaz halim (kalau tak silap), Mohon doakan kesejahteraan ustaz.

Tips pertama

– Rujuk gambar no 1. Make sure mata tidak melihat sharp pada kamera. Kita tengok sisi.

Tips kedua

– Rujuk gambar no 2. Wajah tak diambil semua, ada half lagi tu memang sengaja tak bagi nampak.

Tips ketiga

– Rujuk gambar no 3. Kalau mata pandang kamera secara sharp dan wajah bagi tengok semua, pastikan upload size yang sangat kecik. Ust azhar pun ada bagi tips ni.

Tips keempat

– Rujuk gambar no 4. Gambar di ambil secara separuh yakni tidak menampakkan bawah kaki. Pendek kata tak ambil satu badanlah.

Tips kelima (extra tips)

– Tidak mendedahkan nama penuh mak di media sosial.

Sesungguhnya sihir/santau masih diamalkan orang sekarang dan mudah sahaja untuk melakukannya hanya dengan sekeping gambar. Ust tak beritahu kenapa kena buat begini tapi ini sedikit ilmu untuk elakkan diri kita disihir melalui gambar. Ada β€œsebab” nya tersendiri. Apa-apa pun sama-sama lah kita dekatkan diri pada Allah agar diri kita sendiri menjadi benteng yang kukuh tak ditembusi benda syirik sebegini. Wallahualam.

Saya izinkan ilmu ini disebarkan pada keluarga & kawan-kawan. Semoga bermanfaat.
tatus ini umum untuk perempuan dan lelaki. Tak upload lagi baik. Namun ada yang upload untuk tujuan muamalah/bisnes so bolehlah guna cara ini.

Sumber Artikel: Nurul Hassanah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*