MuIut Sempat Sebut Kalimah ”LailahaillAllah”, Detik Sheikh Dijemput Ilahi Ketika Ceramah

Tular, satu video memaparkan berkenaan dengan seorang Sheikh yang ditakdirkan dijemput Ilahi ketika sedang memberi ceramah.

Sheikh tersebut dikatakan meningg4l duni4 ketika memberi ceramah yang dipercayai berlaku di Kuwait pada 9 Januari 2020 yang lalu.

Pada awalnya, Sheikh tersebut tidak menunjukkan apa-apa petanda yang boleh dikaitkan dengan masalah kesihatan. Dia dilihat secara santainya memberi ceramah kepada beberapa orang yang terdapat dalam satu bilik tersebut.

Selang beberapa minit kemudian, ketika beliau sedang menceritakan tentang Nabi Muhammad S.A.W, Sheikh tersebut tiba-tiba kelihatan lemah dan tidak dapat meneruskan ceramah.

Selepas Sheikh tersebut mengucapkan kalimah syahadah, suaranya telah terdengar seakan tidak berupaya lagi dan kelihatan bagaikan sedang ses4k naf4s.

Beberapa orang yang duduk berdekatan dengan beliau bertindak mendekati beliau setelah perasan akan situasi tersebut bagi menolong Sheikh itu.

Sehingga kini, video tersebut telah mendapat sebanyak lebih 5 ribu tontonan daripada netizen di Facebook.

Semoga Sheikh tersebut ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

SHEIKH MENIINGGAI DUNI4 KETIKA CERAMAH DAN KALIMAH SYAHADAH MENJADI UNGKAPAN AKHIRNYA

How Can you disobey or deny the existence of Allah?

A Shaikh while giving lecture in comfort as soon as saw the angel of the Death utters لا اله الا الله there is none worthy of worship except Allah. now how can you deny the existence of Allah? this happened yesterday night in Kuwait. (9th Jan, 2020)

Posted by Otsuka Masjid (Mosque) on Friday, January 10, 2020

Dari segi bahasa, perkataan Iman diambil daripada kata kerja ‘Āamana’ yang bermaksud “percaya” atau ‘Yukminu’ yang bererti “percaya” atau “membenarkan”. Ia juga membawa pengertian yang sama seperti I’tiqad, tapi pada pengertian berbeza.

Manakala dari segi pengertian secara harafiah dalam Islam, Iman bererti “percaya kepada Allah”. Dengan itu orang yang beriman adalah ditakrifkan sebagai orang yang percaya (mukmin). Perkataan Iman yang bererti “membenarkan” itu disebutkan dalam al-Quran, di antaranya dalam Surah At-Taubah ayat 61 yang bermaksud:

“Dan di antara mereka (yang munafik itu) ada orang-orang yang menyakiti Nabi sambil mereka berkata: “Bahawa dia (Nabi Muhammad) orang yang suka mendengar (dan percaya pada apa yang didengarnya)”. Katakanlah: “Dia mendengar (dan percaya) apa yang baik bagi kamu, ia beriman kepada Allah dan percaya kepada orang mukmin, dan ia pula menjadi rahmat bagi orang-orang yang beriman di antara kamu”. Dan orang-orang yang menyakiti Rasulullah itu, bagi mereka azab seks4 yang tidak terperi sakitny4.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: Siakap Keli / Otsuka Masjid (Mosque)/Gulf Today

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*