Bila Warga Asing Dengan Selamber Pukau Peniaga. Jangan Main Main Bila Berurusan Dengan Warga Asing

Aktiviti pukau oleh warga asing memang sudah lama ada di Malaysia. Mereka akan bertindak dalam kumpulan dan mensasarkan individu seperti di dalam kedai atau bank. Mari baca apa sebenar yang terjadi.

Video yang dimuat naik oleh bapa mangsa yang dikenali sebagai Zack mendakwa anaknya telah dipukau dua individu berkenaan dan ketika kejadian itu tiada sesiapa pun yang menyedarinya.

Dalam rakaman tersebut, kelihatan dua warga asing memukau juruwang wanita di sebuah pasar raya dalam kejadian itu

“Assalamualaikum sahabatku, tolong viralkan video ini. Kejadian pukau di Kuala Lumpur semalam oleh warga asing. Dalam video itu adalah anak saya. Kerugian RM1,400.

“Memang bijak diorang ini. Menurut anak saya, dia kena bayar balik duit itu kepada majikannya. Tak adillah begitu, kasihan anak saya.

“Itupun majikan tuduh anak saya cuai dan suruh ganti duit itu atau berhenti kerja. Jadi, anak saya berhenti kerja saja. Kemudian buat laporan polis dan buat aduan kepada pejabat buruh. Tak tahulah apa yang akan terjadi.

“Sebab itu saya minta viralkan, biar semua orang tahu dan sekurang-kurangnya orang lain boleh berhati-hati,” katanya.

Melihat pada rakaman, warga asing tersebut kelihatan seperti berasal dari negara timur tengah. Kejadian sebegini boleh dikatakan, bukan kali pertama berlaku.

Orang ramai dinasihatkan berhati-hati dan sentiasa berwaspada apabila berurusan dengan warga asing terutamanya pekerjaan yang melibatkan urusan wang, bagi mengelakkan kejadian yang sama berulang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*