Lelaki Ini Singgah S0Iat Tetapi Dib3Iasah Hngga M4ti. Rupa Rupanya Mereka Sangka Lelaki Ini Adalah…

Nasib malang menlmpa seorang pemuda. Niat murninya untuk menunaikan solat tahajud di sebuah masjid berakhir dengan trqgedl apabila mqvt dib3Iasah sekumpulan lelaki yang menyangka mngsa adalah pencvri.

Muhammad Khaidir, 23, seorang mahasiswa yang berasal dari Kabupaten Selayar pada mulanya datang ke masjid Kabupaten Gowa, Sulawesi Selatan pada 10 Disember lalu untuk menunaikan solat. Tetapi pintu masjid masih berkunci, mungkin kerana masih awal ketika itu.

Sqspek yang diberkqs – detik.com

Lalu mngsa mengambil keputusan mengetuk pintu rumah seorang penduduk, YDS, yang tinggal berhampiran masjid untuk meminta agar pintu masjid dibuka. Namun, ketukan pintu yang kuat itu pula telah menimbulkan salah faham YDS

”Mngsa pergi ke rumah penduduk, YDS, yang berhampiran dengan masjid lalu mengetuk pintu rumahnya dengan kuat, namun ia tidak dibuka menyebabkan mngsa kembali semula ke masjid,”kata Ketua Polis Gowa, AKBP Shinto Silitonga.

YDS yang merasa terancam kemudiannya melarikan diri ke masjid menggunakan pintu lain. Kebetulan, ketika itu YDS bertemu RDN, bilal di masjid itu lalu menceritakan apa yang terjadi di rumahnya.

Bilal yang panlk kemudian terus membuat pengumuman melalui pembesar suara bahawa terdapat pencvri di kawasan masjid mereka. Sementara itu, Khaidir yang tidak mengesyqki apa-apa yang buruk terus berlegar di sekitar masjid ketika itu.

Akibat daripada pengumuman tersebut, beberapa orang penduduk yang tinggal berhampiran bergegas ke masjid dan menemui pemuda itu berada di situ.

Mngsa yang tidak dapat memberi sebarang penjelasan terus dipvkvl beramai-ramai di masjid sehingga mengalami kecederqqn di seluruh badan termasuk kepaIa.

Khaidir ketika dibelasah – suara.com

”Mereka menjerit ‘ada pencvri’. Itu yang menyebabkan penduduk setempat datang dan menjatuhkan hvkum sendiri. Tetapi, tidak ada barang pun yang dicvri di masjid ketika itu, ” kata Shinto.

Jnzah Khaidir telah diserahkan kepada keluarganya di Kepulauan Selayar setelah menjalani bedqh slasat.

”Ibu bapa mngsa merasa terkejut dan berdvka dengan nasib yang menimpanya anaknya hanya kerana salah faham. Mereka meminta supaya pelaku dijatuhkan hvkuman seberatnya,” katanya lagi.

Setakat ini, 10 sqspek termasuk dua remaja berusia 16 dan 17 tahun dithan bagi membantu siasatan.

Sementara itu, hasil sisatan, polis turut mengesahkan tiada sebarang bvkti menunjukkan Khaidir adalah pencvri. Penduduk dikatakan mengambil tlndakan undang-undang sendiri tanpa usul periksa sehingga mneg0rbankanya nywa orang yang tidak bersalah.

Sumber Artikel : Siakap Keli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*