Wanita Dedah Pesakit Jemaah TabIigh Sempat Tulis Surat Kepada Jururawat Dan Apa Dia Tulis Buat Ramai Sebak

” Pesak1t ni discharge petang tadi. Seorang tabIigh. Then before dia balik, dia selit surat ni celah-celah kertas kat kaunter wad dalam dan tak ada bagi tahu siapa-siapa pun.

Demikian perkongsian seorang petugas barisan hadapan (frontliners) yang kini bertungkus lumus merawat pesak1t COVlD-l9 mendedahkan surat yang diberikan oleh salah seorang jemaah tabIigh.

Berkongsi kisahnya di laman Facebook, wanita bernama Zulaikha Zaki ini terharu dengan isi kandungan surat yang diberikan.

” Maybe dia tahu dia tak boleh sentuh or bagi kami apa-apa barang even kertas,” tulis Zulaikha.

Berikut kandungan surat yang ditulis oleh pesak1t terbabit yang ditulis di sekeping kertas.

” Assalamualaikum semua pejuang-pejuang yang kami sayangi sentiasa. Kami akan ingat pengorbanan jihad sebab pantau kesihatan kami selami kami berada di wad 26/ tingkat 5. Selamanya anda semua pejuang, melayan kami dengan penuh kasih sayang.

” Tujuan saya tulis surat ini adalah nak share beberapa amalan untuk ‘pejuang-pejuang’ semua. Sebab kami kasihan dan sedih lihat pengorbanan anda semua. Kami tahu anda letih dan bertarvng ny4wa untuk rawat kami.

” Anda pun ada keluarga yang nak diuruskan tapi anda tetap bagi senyuman kepada kami. Anda sembunyikan letih dan risau anda daripada kami.

” Kami doakan anda semua kuat dan bersemangat, untuk Allah dan Rasul. Sentiasa dalam rahmat Allah, diberi sihat afiah, dimudahkan segala urusan. Begitu juga buat keluarga anda semua. Allahumma amin.”, tulis pesak1t itu.

Pesakit ni discharge petang tadi. Seorang tabligh. Then before dia balik, die selit surat ni celah2 kertas kt kaunter…

Posted by Zulaikha Zaki on Tuesday, March 24, 2020

Selain itu Zulaikha turut berkongsi di mana pesak1t terbabit juga sempat meninggalkan ayat serta surah yang boleh diamalkan bagi menghindarkan dari dijangkiti oleh pnyak1t berbhaya.

” Amalan ulama kongsi kepada kami. Baca surah taghabun sampai habis, ayat 1-18 serta maknanya dan surah 64, juzuk 28 setiap pagi. Kalau sibuk cari masa free sebaiknya waktu pagi.

” Selawat 3 kali, Al-fatihah 3 kali, Al-ikhlas 3 kali, Hasbi Allah wani’malwakil 313 kali.

” Tutup dengan selawat 3 kali. Tiup ke dalam air dan minum. InsyaAllah Allah bagi sembih dan jaga kita semua. Wallaualam”, akhiri pesak1t terbabit.

Wanita ini juga memohon agar kcaman terhadap jemaah tabIigh dihentikan.

” Terharu… Jangan kcam mereka. Dalam wad, mereka semua behave. Sangat dengar kata. Kita kec4m orang alim dalam kita tak sedar bila akhir zaman ni Allah tarik manusia yang golongan baik dan arif dengan ilmu agama dulu,” tulisnya lagi.

Entri yang ditulis oleh Zulaikha menjadi tular di laman sosial dengan mendapat lebih 10,000 perkongsian dan mendapat lebih 13,000 tanda suka.

Terdahulu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kerajaan memutuskan untuk melanjutkan PKP sehingga 14 April 2020, di seluruh negara.

Sekadar info, Malaysia terpaksa akur selepas kes COVD-l9 kini mencecah 1,796 orang dengan 20 rekod kematian.

Pastikan anda selalu mencuci tangan, pakai topeng muka, gunakan ‘sanitizer’, kurangkan aktiviti di luar rumah serta lakukan perkara yang boleh mencegah COVD-l9!

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*