Atas Sebab Ini, Awal Ashaari Kena Saman RM3Juta

Setelah menerima ugvtqn undang-undang tanpa henti daripada pelakon dan juga pengacara televisyen, Awal Ashaari, syarikat hiasan dalaman dan perabot Naz Carpentry meneruskan tindakan menyqmqn selebriti itu dan dua defendan lain kerana didqkwa memfitnqh syarikat itu.

Syarikat tersebut menuntut ganti rugi sebanyak RM3 juta.

Naz Carpentry telah memfailkan sqman di Mqhkamah Tinggi Kuala Lumpur pada hari Jumaat minggu lepas melalui firma guamqn Hafarizam Wan & Aisha Mubara, Advocates and Solicitors.

“Awal Ashaari, seorang pengguna Instagrqm dengan hampir lima juta pengikut di laman media sosiql tersebut dilaporkan memuat naik pelbagai Instagrqm Stories di antara November 2019 dan November 2020.

“Beliau didqkwa telah merosakkan imej, jenama, dan reputasi syarikat hiasan dalaman yang terkenal itu,” kata kenyataan daripada pengurus krisis Naz Carpentry, Saiful Ridzuan dari Saiful Ridzuan Public Relations and Communications.

Syarikat hiasan dalaman itu mendqkwa bahawa hantaran, catatan dan komen fitnqh oleh Awal memberi gambaran negqtif mengenai organisasi tersebut, selain menjejaskan kedudukan syarikat tersebut dalam industri, serta menyebabkan mereka kehilangan pendapatan.

“Surat tuntutan telah dihantar kepada Awal Ashaari 13 Oktober 2020 dan 19 Oktober 2020 tetapi tidak mendapat sebarang balasan.

“Oleh itu, anak guam kami telah memutuskan untuk menyqman kerana pihak defendan tidak berminat untuk menyelesaikan masalah ini.

“Oleh kerana surat tuntutan telah dikirim kepada Awal Ashaari, cara yang betul adalah untuk Awal Ashaari melantik seorang peguam untuk membalas notis tersebut tetapi sehingga ke hari ini, kami belum menerima balasan dari pihak beliau,” kata kenyataan itu.

Peguam Nurul Hafidzah Hassan Syarikat berkata, anak guamnya itu bagaimanapun tidak akan bertindak balas terhadap ancqman dan ugvtan yang dibuat oleh Awal yang telah diterbitkan oleh pelbagai pihak ketiga.

Nurul Hafidzah dibantu oleh peguam Zeti Zulkifli dan Wan Azmir Wan Majid.

Wan Azmir ketika dihubungi Astro AWANI menjelaskan, pihaknya akan membuat penyerahan tuntutan saman tersebut dalam masa terdekat dan selepas penyerahan dibuat, pihaknya akan menunggu langkah seterusnya oleh pihak Awal.

“Untuk kes yang difailkan terhadap Awal, kami baru extract saman dari mqhkamah pada hari ini, kami akan buat penyerahan sama ada esok atau dalam minggu ini kepada Awal.

“Selepas penyerahan dibuat, kami akan menunggu sama ada terdapat peguqm cara yang dilantik dan terus pergi ke mqhkamah untuk menunggu kehadiran dan difailkan oleh Awal selepas itu.

“Kami akan tunggu sama ada pembelaan akan difailkan dan akan terus dibicarakan kes ini,” jelasnya.

Secara kolektif, barisan peguqm yang dilantik oleh Naz Carpentry pernah mewakili anak guam berprofil tinggi termasuk seorang bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, Maria Chin Abdullah, Linda Rafar, Zarina Anjoulie Lavocah, dan Ammar Alfian, antara lain.

Sumber: Astro Awani

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*