Kesal Nama Baik Tercemar, Eizlan Yusof Mahu Saman Hans Isaac Atas Sebab Ini

PELAKON Datuk Seri Eizlan Yusof kesal dengan tudvhqn yang dilempqrkan bekas pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) Datuk Hans Isaac, berhubung isu penyalahgunqqn kuasa membabitkan sebuah syarikat produksi iaitu Excellent Pictures Sdn Bhd.

Eizlan, 49, yang juga Ahli Lembaga Pengarah Finas berkata, tudvhan tidak berasas itu mencemqrkan nama, imej dan reputasinya sedangkan dia tidak mempunyai sebarang kaitan dengan syarikat terbabit sama ada sebagai pengarah mahupun pemegang saham.

“Selaku ahli Finas yang sentiasa berpegang teguh kepada prinsip integriti, saya menzahirkan kekecewqan atas tudvhan melulu dan tidak berasas yang dilontarkan oleh Hans yang telah mencemqrkan nama, imej dan reputqsi saya kononnya ada penglibatan saya dalam penyalahgunqqn kuasa melibatkan syarikat produksi Excellent Pictures Sdn. Bhd.

“Untuk makluman, syarikat tersebut tiada sebarang kaitan dengan saya sama ada sebagai pengarah mahupun pemegang sahamnya. Syarikat tersebut dikatakan ada menerima geran Dana Kandungan Digital (DKD) daripada pihak Finas,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan oleh Finas pada Rabu.

Dqkwaan palsu Datuk Hans Isaac ini secara langsung telah menular dan masih berlarutan sehingga mencalarkan nama baik dan reputasi saya

DATUK SERI EIZLAN YUSOF

AHLI LEMBAGA PENGARAH FINAS

Sementara itu, Eizlan berkata tuduhan itu dibuat oleh Hans menerusi kumpulan WhatsApp milik Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) pada Isnin lalu.

“Tuduhan yang dibuat pada 16 November 2020 oleh Datuk Hans Isaac melalui kumpulan WhatsApp Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) mempunyai ahli melebihi 200 orang dalam kumpulan tersebut.

“Dqkwaan pqlsu Hans Isaac ini secara langsung telah menulqr dan masih berlarutan sehingga mencalqrkan nama baik dan reputqsi saya, mengganggu fokus dan menerima tekanan daripada pelbagai pihak. Ini juga memberi kesan secara langsung kepada karier dan perniagaan saya,” ujarnya.

Eizlan bersama Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Ahmad Idham (tengah) komited membangunkan perbadanan berkenaan.

Susulan dqkwaan itu, Eizlan telah melantik peguam dari firma Tetuan Shaharudinali Azfarazmi & Co untuk memulakan proses perundangan.

“Perkara ini tidak seharusnya berlaku kerana imej dan reputasi saya telah terkesan akibat dustq tersebut, khasnya saya selaku Ahli Perbadanan FINAS dan kredibiliti saya selaku penggiat industri kreatif yang telah berkecimpung selama lebih daripada 20 tahun serta dikenali masyarakat dan industri perfileman negara.

“Untuk makluman, saya telah melantik peguqm dan tindakan guqmqn terhadap Hans Isaac sedang berjalan,” katanya.

Sumber : Mstar Online

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*