Pada Tarikh Ini Sahaja Mereka Boleh Lepas Geram Tanpa Kena Apa Apa Tindakan

Bagaimana nak lepas geram? Kadang kadang kita mesti ada dendam dengan seseorang. Ayat seperti ‘Kalau aku tumbuk muka ko baru tau’ selalu bermain di fikiran kita tetapi di satu negara ini perkara ini boleh direalisasikan. Pelik bukan? Mari baca..

Setiap 25 Disember, Penduduk Peru Bertumbuk Satu Sama Lain Untuk Lepaskan Geram

Festival itu diadakan untuk melepaskan geram dalam hati pada tahun itu.
Setiap tahun, bertarikh 25 Disember, penduduk Peru dibenarkan untuk memilih lawan dan saling bertumbuk antara satu sama lain, bertujuan untuk melepaskan geram yang tersimpan dalam hati pada tahun itu.

Festival yang juga dikenali sebagai “Tajanakuy”pada mulanya diadakan di Santo Tomas, Peru, dan kini merebak ke bandar-bandar lain.

setiap 25 disember, penduduk peru bertumbuk satu sama lain untuk lepaskan geram

Mereka yang bertumbuk ini tidak dibenarkan untuk menggigit, menarik rambut atau memukul lawan diatas tanah. Selepas puas dengan bertumbuk, penduduk perlu memeluk antara satu sama lain dan berjabat tangan. Kira macam dah settle lah.

Selain bertumbuk, festival Tajanakuy ini juga mempunyai acara tari-menari dan hiburan lain.

setiap 25 disember, penduduk peru bertumbuk satu sama lain untuk lepaskan geram

Sumber Artikel : Era Malaysia

Kalau acara ini diadakan dalam Malaysia, rasanya tak cukup Dataran Merdeka tu.. Kena ready banyak ambulan.. ramai yang tengah geram sekarang ni.  haha!

Kalau anda rasa artikel ini menarik sila kongsikan di laman sosial anda dan jangan lupa untuk follow page KL Viral di Facebook. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*