Pengemis Ini Ditahan Tetapi Bila Disiasat Penguatkuasa Alangkah Terkejutnya Bila Pengemis Ini Hampir Menjadi Jutawan

Seorang pengemis di Jawa Tengah telah ditahan pihak berkuasa mengakui memiliki harta hampir setengah juta ringgit.

Menurut laporan Tribun.news, kekayaan yang dimiliki oleh pengemis tersebut meliputi aset seperti wang tunai, kenderaan dan juga rumah.

Dia ditahan ketika operasi membasmi aktiviti mengemis dijalankan oleh Satpol PP Pemkab Pati, Sabtu lepas.

”Setelah disoal siasat, dia mengakui memiliki sebuah rumah yang bernilai RM 73 ribu, tanah bernilai RM 80 ribu selain simpanan dalam akaun bank bernilai RM 262 ribu,” Ketua Satpol PP Pemkab Pati, Udhi Harsilo Nugroho.

Malah, pengemis itu juga mengakui mampu mendapat keuntungan ratusan ringgit setiap malam apabila keluar mengemis di jalanan.

Udhi juga mengingatkan orang ramai di Indonesia bahawa aktiviti mengemis dan memberi wang kepada pengemis adalah satu kesalahan, dan meminta orang ramai jangan menganggap semua pengemis adalah orang yang susah.

Menurut Udhi lagi, sesetngah pengemis juga didapati mempunyai akaun simpanan yang khusus bagi menyimpan hasil pendapatannya.

Bagaimanapun pengemis berkenaan telah dibebaskan dan wangnya tidak akan dirampas, tetapi diberi amaran supaya tidak mengulangi aktivitinya lagi.

Sumber: Tribun.news via Siakap Keli

Pendapatan Mengemis Sehari Lebih Banyak Dari Kerja Pejabat Gaji Bulanan. Ini Sebabnya

BAYANGKAN anda bergaji kira-kira RM1,000 berdasarkan tangga gaji minimum yang ditetapkan kerajaan pada Julai lalu, kemudian menderma RM1 kepada pengemis.

Seorang pengemis pula meminta sedekah daripada orang ramai di mana-mana sahaja dan memperoleh hasil kira-kira RM150 sehari.

Jika pengemis terbabit mengemis selama 24 hari dalam sebulan, maka dia mampu mengutip sebanyak RM3,600.

Selain itu, jika dia melakukan aktiviti tersebut secara berterusan tanpa mengambil ‘cuti rehat’ selama sebulan, maka pendapatannya akan meningkat kepada RM4,500.

Jika dihitung untuk tempoh setahun, maka pendapatan pengemis warga asing boleh mencecah RM43,200 (RM3,600 x 12 bulan) atau RM54,000 (RM4,500 x 12 bulan).

Berdasarkan jumlah tersebut, gaji pengemis warga asing menyamai gaji seorang pegawai atau eksekutif kanan yang bekerja selama beberapa tahun di sebuah syarikat swasta.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), satu analisis dibuat dan kesimpulannya mendapati jumlah pengemis warga asing meningkat kira-kira sekali ganda berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Perbandingan telah dibuat sejak 2013 sehingga Jun tahun ini. Peningkatan ketara dapat dilihat apabila jumlah pengemis warga asing pada 2013 adalah 194, meningkat kepada 381 orang pada 2014.

Jumlah tersebut mencatatkan peningkatan berdasarkan statistik enam bulan pertama tahun ini mencecah seramai 435 orang berbanding tempoh setahun pada 2015, sebanyak 412 orang.

Tidak mustahil angka tersebut akan terus meningkat sekiranya masyarakat tiada kesedaran untuk terus memberi sumbangan kepada pengemis warga asing.

Adalah lebih tepat jika sumbangan diberi terus ke rumah anak yatim, golongan miskin luar bandar atau bandar dan asnaf.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Perundangan dan Penguatkuasaan JKM, Roslan Baba melahirkan kebimbangan terhadap peningkatan jumlah pengemis terutama warga asing sejak kebelakangan ini.

Menurut beliau, satu perbelanjaan besar terpaksa dikeluarkan untuk membanteras kegiatan mengemis dan kerajaan menanggung kerugian apabila pengemis terbabit yang ditangkap dihantar pulang ke negara asal mereka.

Pengemis kaya kerana rakyat Malaysia pemurah

Lambakan pengemis khususnya warga asing di negara ini berpunca daripada sikap pemurah rakyat yang mudah bersimpati dengan mereka.

Pengarah Bahagian Perundangan dan Penguatkuasaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Roslan Baba berkata pengemis menggunakan pelbagai cara meraih simpati termasuk keadaan kesihatan mereka serta kanak-kanak yang dibawa sehingga mereka mampu meraih kutipan sehingga RM100 dalam tempoh 3 jam.

“Ada pengemis menggunakan kaedah keagamaan dalam mengutip derma sehingga mengelirukan masyarakat. Sekiranya mereka golongan asnaf, kerajaan sudah mempunyai saluran membantu mereka,” katanya kepada pemberita selepas menyertai kempen membanteras pengemis di Pasar Borong Wakaf Che Yeh malam tadi.

Roslan berkata pada musim perayaan, pengemis mampu meraih pendapatan sehingga ribuan ringgit disebabkan sikap pemurah rakyat negara ini.
Beliau berkata dianggarkan 95% pengemis di Kelantan adalah warga asing Thailand, Myanmar dan Kemboja.

“Kebanyakan mereka menyewa rumah di sini dan sekiranya ditangkap mereka akan dihantar pulang ke negara asal namun mereka tidak serik kembali ke sini kerana jarak yang dekat,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap masyarakat bersama dalam kempen membanteras pengemis sebelum ia menjadi “wabak” dalam masyarakat negara ini.

SUMBER : Utusan Online

SUMBER : FMT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*