Saifuddin Dedahkan Kenapa Nurul Izzah Letak Jawatan Ketika DS Anwar Ibrahim Sedang Bercuti

KUALA LUMPUR: Pemangku Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail merumuskan peletakan jawatan Nurul Izzah Anwar disebabkan perkembangan politik dalam Pakatan Harapan (PH) akhir-akhir ini.

Katanya, beliau membuat kesimpulan itu berdasarkan pertemuan 2 jam dengan Nurul Izzah malam tadi bagi mendapatkan penjelasan berhubung tindakan ahli Parlimen Permatang Pauh itu meletak jawatan selaku naib presiden dan pengerusi PKR Pulau Pinang.

Nurul Izzah Anwwar melepaskan jawatan naib presiden, pengerusi PKR Pulau Pinang serta pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional Malaysia, semalam.

“Tindakan beliau itu langsung bukan didorong oleh apa yang disifatkan segelintir pihak berkaitan dengan gejolak yang berlaku dalam PKR…tetapi lebih kepada PH itu sendiri,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

“Dua puluh tahun mengenali Nurul Izzah, beliau seorang yang mendukung idealisme perjuangan, sangat komited dengan agenda reformasi serta bersungguh-sungguh mahu melihat PH melaksanakan agenda reformasi ke arah kebaikan rakyat. Dengan itu saya hormat keputusan beliau.”

Saifuddin berkata, Nurul Izzah memilih jalan terbaik dengan kekal sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh agar boleh terus menyuarakan pandangan menerusi Parlimen.

“Berdasarkan situasi politik hari ini yang dianggap menggugat tugas hakiki PH, Nurul Izzah turut melahirkan rasa kekecewaan serta kurang senang dengan apa yang berlaku.

“Kerana itu beliau merasakan sukar dan ada kekangan menyuarakan pendapat, jika terus mengekalkan jawatan. Tambahan pula beliau sentiasa dilihat sebagai anak kepada (Presiden PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ibunya pula Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail).”

Mengenai penggantinya, Saifuddin berkata, Nurul Izzah adalah naib presiden yang dipilih, maka situasi itu perlu dirujuk kepada perlembangaan parti sama ada kekosongan tersebut boleh diganti secara lantikan oleh presiden parti.

“Anwar sedang bercuti sekarang, saya baru memangku dan diminta oleh presiden untuk menjalankan tugas bagi tempoh sehingga setiausaha agung (baru) dilantik.”

Dalam pada itu, Saifuddin berkata, beliau belum menerima surat peletakan jawatan rasmi daripada Nurul Izzah.

Semalam, Nurul Izzah mengumumkan peletakan jawatan sebagai naib presiden, pengerusi PKR Pulau Pinang serta pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional Malaysia.

Sumber : Fmt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*