‘Allah…Allah…Allah…Mulianya Kem4tiianmu. Indahnya pengakhiranmu’ – Imam Khairul

Setiap manusia menginginkan Syurga Allah SWT dan tiada siapa pun yang ingin masuk ke Neraka.

Kisah ini terjadi pada July 2018 dan tujuan kami post semula hanya untuk menunjukkan betapa mulianya insan ini pergi untuk mengaadap Allah SWT. Kisah ini diterbitkan oleh Berita Harian pada July 2018.

Meniinggal Dunia Ketika Buka Pintu Masjid

JOHOR BAHRU: “Allah…Allah…Allah…mulianya k3m4tiianmu. Indahnya pengakhiranmu,”

demikian coretan lelaki dikenali sebagai Imam Khairul mengenai k3maatian peniaga kedai makan, Osman Ahmad, 68, di Masjid An Nur Galleria Kotaraya, semalam.

Terdahulu, coretan serta video berdurasi 24 saat itu memperlihatkan k3m4tian Osman atau lebih dikenali sebagai Pak Osman yang rebah selepas membuka pintu masjid berkenaan.

Allahyarham yang berada di depan pintu dilihat tidak bergerak dan rebah di depan masjid sebelum dibantu tiga individu yang berada di kawasan itu.

Berdasarkan coretan ringkas itu, Imam Khairul memperincikan keadaan Pak Osman beriktikaf lebih awal.

“Hari ini Jumaat. Beliau sedang iktikaf lebih awal. Beliau solat lebih awal.

“Beliau membantu pihak masjid membuka salah satu pintu tiba-tiba beliau rebah. Jantungnya terhenti,” katanya dalam perkongsian di FB Slumber Daily Plus.

Dalam kejadian itu, Allahyarham diberikan pertolongan kec3masan kira-kira 40 minit sebelum disahkan meniinggaal dunia.

“Beliau meniinggalkan kami semua jemaah di Masjid An Nur Galleria Kotaraya.

“Semoga Allah merahmati roh Pak Osman. Beliau memuliakan banyak perkara yang dimuliakan Allah, lalu Allah memuliakannya,” katanya.

Katanya, k3maatian Pak Osman juga ketika melakukan banyak kebaikan.

HUSNUL KHATIMAH MILIK PAK OSMAN, INSYALLAH

“Sedang hari ini hari Jumaat (semalam). Sedang beriktikaf, sedang berpuasa pula, sedang menanti di taman syurga majlis ilmu. Sedang mengimarahkan masjid membukakan pintu masjid.

Seolah-oleh selangkah lagi masuk ke syurga. Tatkala detik husnul khatimah itu, Allah ambil nywanya,” katanya yang memberitahu Allahyarham dipanggil abah dalam kalangan jemaah masjid.

Katanya, kewujudan Pak Osman tidak disedari dan ketiadaannya kurang dicari.

“Tapi setiap kali kuliah, beliau duduk paling depan. Iktikafnya lebih banyak sekalipun zahir ilmunya macam sederhana.

“Tak henti senyum, suka mengangguk setiap kali mendengar kuliah Maghrib. Umurnya pencen tetapi ibadahnya belia.

“Setiap kali sebelum saya tiba, dia sudah pun berteleku di sejadah saf depan. Ketika saya tiba dia biasanya menghulurkan tangan layak seorang bapa berjabat dengan anaknya. Begitulah rutin beliau,” katanya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan (JBS) Asisten Komisioner Shahurinain Jais, ketika dihubungi mengesahkan mengenai k3maatian warga emas itu jam 12.50 tengah hari semalam.

“Dalam kejadian itu pengadu, wanita berusia 22 tahun bersama bapanya yang beralamat di Bandar Baru Uda ke Masjid Galeria Kotaraya untuk bersolat.

“Ketika hendak membuka pintu masjid, si mati tiba-tiba rebah dan tidak sedarkan diri sebelum dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) dan disahkan meniinggal dunia,” katanya.

RAKAMAN DETIK PAK OSMAN DI’JEMPUT’ KETIKA DALAM MESJID. SUBHANALLAH

Nama mesra beliau Pak Osman. Kewujudannya tak disedari. Ketiadaannya kurang dicari. Tapi setiap kali kuliah, beliau duduk paling depan. Iktikafnya lebih banyak sekalipun zahir ilmunya macam masih sederhana. Tak henti senyum, suka mengangguk setiap kali mendengar kuliah maghrib. Umurnya pencen tapi ibadahnya belia. Setiap kali sebelum saya tiba, dia sudahpun berteleku di sejadah saf depan. Ketika saya tiba, dia biasa hulurkan tangan layak seorang bapa berjabat dengan anaknya. Begitulah rutin beliau.Namun…Hari ini hari Jumaat. Beliau sedang iktikaf lebih awal. Beliau telah solat lebih awal. Difahamkan beliau sedang berpuasa hari ini straight 10 hari, nazar kerana isterinya terpilih ke Baitullah tahun ini. Beliau sedang menunggu ketibaan penceramah tazkirah Jumaat. Beliau sedang membantu pihak masjid untuk membuka salah satu pintu masjid, tiba-tiba beliau rebah. Jantungnya terhenti. Setelah 40 minit pasukan bantuan memberikan pertolongan cemas, beliau disahkan meninggalkan dunia. Beliau meninggalkan kami semua jemaah di Masjid An-Nur Galleria@Kotaraya. إنا لله وإنا إليه راجعونSemoga Allah merahmati ruh Pak Osman. Beliau memuliakan banyak perkara yang dimuliakan oleh Allah, lalu Allah memuliakannya. Sedang hari ini hari Jumaat. Sedang beriktikaf. Sedang berpuasa pula. Sedang menanti di taman syurga majlis ilmu. Sedang mengimarahkan masjid membukakan pintu masjid. Seolah-olah selangkah lagi masuk ke Syurga. Tatkala detik husnul khatimah itu, Allah ambil nyawanya. Allah…Allah…Allah…Mulianya kematianmu. Indahnya pengakhiranmu. Beliau dikebumikan petang ini juga sebelum mentari lenyap di ufuk barat. Saya mohon sangat-sangat agar yang membaca mesej ini supaya hadiahkan Fatihah buatnya.له الفاتحة- Imam Khairul -Semoga rohmu dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang soleh. Pak Osman @ abah – panggilan anak-anak di Galleria – tinggal dalam memori…Nur Insyirah IshakFyda'z IbrahimSalim Annur(ADMIN) Terima kasih atas doa-doa anda semua…jangan lupa teruskan bersama kami di : Mynewsviral Plus

Posted by Pa Kaye on Friday, July 6, 2018

Siasatan mendapati mgsa berniaga nasi ayam di bangunan itu dan ada rekod sakiit jantung, drah tinggi serta kenciing manis.

“Tiada kecderaan atau unsur jnayah ditemui pada si maati dan b3dah siasat mendapati punca k3maatian disebabkan sakiit jntung,” katanya.

Sumber Artikel : BHARIAN ONLINE

Notakaki: Salam Takziah dari kami dan semoga roh Pak Osman tenang dan ditempatkan dikalangan orang orang beriman. Amin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*