Psangan Warga Emas 45 Tahun Hldup Dalam Hutan. Ank-Ank Pula Langsung Tak Balik Jenguk

”Kami diberikan peluang bekas majikan untuk kekal tinggal di sini setelah estet ditu.tup.”

Itulah luahan warga emas yang menghuni dalam hutan lebih 45 tahun di Batang Kali, dan meneruskan kelangsungan hldup meskipun kemis.kinan begitu menghi.mpit mereka.

Berlindung dalam sebuah rumah u.sang yang hampir menyembah bumi memberi ketenangan Mohd Lazim Ismail, 74 dan lsterinya, Fatimah Mat Rani, 64 dalam melayari bahtera kehi.dupan mereka.

Mohd Lazim yang mesra dipanggil Atok Lazim berkata, biarpun hldup mereka penuh kedaifan, mis.kin dan perit namun tidak sekali menye.sal.

Katanya, dia dan lsterinya bekas pekerja di Estet Goh Tong , Sungai Remuk di Batang Kali kini hilang pekerjaan tetap setelah ladang itu ditutup beberapa tahun lalu.

”Saya bina sendiri rumah u.sang ini dengan lebihan kayu rumah kongsi yang diti.nggalkan majikan dan juga kayu pokok hutan di sini.

”Untuk mencari sesuap nasi, kami melakukan kerja kampung seperti mencari buluh lemang, pucuk paku dan sayur-sayuran untuk diju.al di bandar Batang Kali setiap minggu,” katanya ketika ditemui di rumahnya, Estet Sungai Remuk, Jalan Genting Highlands di Batang Kali.

Pasangan ini tetap bersyukur dan tenang hldup tanpa bekalan elektrik dan air bersih sejak tinggal di sini. Mereka menggunakan air dari bukit berhampiran dan pelita minyak tanah dan lilin sebagai sumber asas untuk meneruskan kehi.dupan.

Mohd Lazim berkata, untuk membe.li keperluan harian seperti beras, minyak , gula dan lauk-pauk, dia perlu berjalan kaki sejauh 20 kilometer ke pekan Batang Kali daripada rumahnya itu.

Katanya, dia bernasib baik apabila kadang-kadang ada jiran dan penduduk Kampung Hulu Rening dan Genting Malik yang sudi menumpangkannya ke bandar.

”Kami juga mkan apa yang ada di dapur setiap hari. Ada beras dan telur pun cukup mengalas perut. Tidak perlu nak se.salkan hldup ini. Allah akan beri rezeki sekiranya rajin berusaha.

”Keprihatinan masyarakat setempat yang ambil peduli nasib kami ini amatlah dihargai. Ada yang sudi menghantar bekalan makanan dan menghulurkan wa.ng ihsan setiap masa,” katanya.

Mohd Lazim berkata, mereka juga ada menerima sumbangan dan peruntukan RM300 setiap bulan daripada Lembaga Zakat Selangor sejak 2016 lalu dan juga daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Hulu Selangor.

Katanya, dia selalu mengingatkan lsterinya agar sentiasa bersyukur selalu dan jangan terlalu mengharapkan sumbangan orng bagi meneruskan hldup di dalam hutan itu.

lsterinya, Fatimah yang mesra dikenali Nek Timah berkata, kud.rat yang ada digunakan untuk membantu suaml memasak makanan, mencari buluh lemang dan hasil hutan untuk diju.al.

Katanya, pada Ramadan dan Aidilfitri lalu ada wakil badan bukan kerajaan (NGO) yang berkunjung memberikan sumbangan keperluan hari raya seperti makanan dan wa.ng untuk mereka gunakan.

”Sebenarnya saya berasal dari Ajil, Kuala Terengganu dan suaml berasal dari Machang, Kelantan. Kami berhijrah ke sini untuk mencari rezeki bersama setelah berkahwln.

”Kami ada lima ank dan beberapa cucu. Saya selalu rindukan mereka setiap kali tibanya Aidilfitri.

”Namun kami tidak menye.sal walaupun mereka membawa haluan masing-masing mencari rezeki,” katanya sambil mengalirkan air mata.

Dia berkata, lbu mana yang tidak tersen.tuh ha.ti apabila mengingati ank yang dilahirkan sejak kecil lagi kini tidak lagi menje.nguk orng tva mereka kembali.

”Saya doakan ank diberikan Allah kekuatan semangat dan dapat bertemu kami semula di dalam hutan ini. Kami reda dengan ketentuan Allah ini.

”Sebagai lbu saya tetap bersyukur dan restui mereka yang kini mencari rezeki menyara keluarga masing-masing. Ada masa jenguklah kami di sini sekali-sekala, ” katanya.

Sumber/Kredit: Asiakini/pop nws

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*