Enggan Berganjak, Kucing Rebahkan Diri Di Tanah Kvbur Tuannya, Sebabnya Buat Ramai Netlzen Sebak

Kemunculan seekor kuclng putih secara tiba-tiba semasa bacaan talkin upacara penge.bumian seorang warga emas bukan sahaja mengejutkan, malah mencetuskan 1001 tanda tanya.

Agak pelik apabila kuclng itu kemudian berjalan mengelilingi ku.bur, malah tidak mahu meninggalkan kawasan itu walaupun orang ramai mula beredar.

Rasa sayu mula timbul apabila haiwan ini mula menguis ta.nah ku.bur tersebut, seolah-olah meratapi pemergian tuannya.

ā€œMASA imam baca talkin, tiba-tiba kuclng putih muncul berjalan di keliling ku.bur. Ia kemudian duduk dan tidak mengiau pun seolah-olah tahu kami sedang berse.dih.ā€

Itu kata pekerja Pos Malaysia Langkawi, Zarul Hisham Md Zaid, 27, menceritakan kejadian kuclng berbulu putih muncul ketika penge.bumian datuknya, Ismail Mat, 90, hari ini.

Bagaimanapun kuclng tersebut bukanlah haiwan peliharaan Allahyarham Ismail Mat, 88, yang dikebumikan di Ta.nah Perk.uburan Masjid Nur Al-Hidayah, Kelibang, Pulau Langkawi Isnin lalu.

Lebih mengharukan kuclng itu tidak berganjak dari ku.bur 4rwah dan cuba mengorek ta.nah selepas bacaan talkin selesai hingga mengejutkan ahli keluarga, imam serta sahabat yang hadir di T.anah Perk.uburan Masjid Kelebang, Mukim Kuah, Langkawi.

Malah, Zarul Hisham turut merakam kejadian itu sebelum memuat naik video berdurasi seminit itu di Facebook di mana ia menerima pelbagai reaksi netizen.

Menurutnya, 4rwah datuknya yang memiliki 13 anak, meni.nggal dunla pada 10.14 malam semalam di rumahnya di Kampung Sanusi Junid, Kuah, akibat sak.it tua selepas terlantar sak.it sejak sebulan lalu.

“Semua kuclng yang lalu di belakang rumah, tak kira kuclng siapa pun walaupun milik orang lain atau tak ada tuan pun Tok Wan bagi makan.

“Ada juga kuclng yang dijadikan haiwan peliharaan Tok Wan. Setahu saya kali terakhir dia ada bela dua kuclng, sebelum tu ada beberapa lagi,” katanya

“4rwah Tok Wan memang sayangkan kuclng dan ada pelihara sembilan hingga 10 kuclng di rumah.

“Di mana-mana jika jumpa kuclng li.ar, 4rwah akan bagi makan. Kucing putih itu juga mungkin Tok Wan selalu bagi makan di masjid itu yang terletak kira-kira lima kilometer dari rumahnya,” katanya lagi

Menurut Zarul, jen.azah datuknya dikebu.mikan selepas zuhur kerana menunggu semua anaknya termasuk yang bertugas di Putrajaya pulang.

“Masa saya bersama-sama ahli keluarga menggali ku.bur tidak ada apa-apa perkara pelik berlaku.

“Tapi bila imam baca talkin, tiba-tiba kucing putih itu muncul. Dia tidak mengiau pun dan waktu itu saya duduk di belakang imam.

“Selesai bacaan talkin kucing itu tiba-tiba mengorek ta.nah membuang akar kayu dan rumput membuatkan kami tergamam dan sebak.

“Ketika kami hendak beredar, kucing itu masih duduk di atas ku.bur, hingga emak saudara saya cuba mengangkatnya,” katanya sambil menambah kucing putih itu berada di ku.bur lebih sejam dan kini dibawa balik ke rumah datuknya untuk dipelihara.

Tambahnya lagi, datuknya yang juga dikenali sebagai Tok Mey oleh penduduk setempat tidak pernah bercakap mengenai kucing semasa hayatnya tetapi lebih menunjukkan dia mengambil berat tentang haiwan itu.

“Dia tak cakap pasal kucing. Cuma sebelum meni.nggal walaupun terlantar kerana sa.kit tua, dia ingat semua nama 12 anak dan 38 cucunya,” katanya.

Zarul Hisham berkata, tujuan dia memuat naik rakaman video itu hanya untuk berkongsi rasa bahawa haiwan juga bersifat penyayang.

“Saya tidak ada niat apa-apa, perkara ini terjadi spontan dan rakaman video itu bukan diedit.

“Saya juga terkesan dengan berita penyek.saan terhadap kucing dan menganggap ini bukti kekuasaan Allah SWT,” katanya yang turut memelihara 15 kucing.

Video kucing putih itu yang tular bagaimanapun turut mendapat reaksi kurang senang netlzen yang kurang senang dengan cara beberapa individu cuba mengalihkan haiwan itu dari ku.bur.

“Berkenaan cublt kucing tu sebenarnya bukanlah tndakan ka.sar, cuma cubit manja saja. Pasal angkat kaki kucing tu pula, tu pun melawak juga dengan kucing untuk memujuk.

“Maaflah kalau video kucing tu buatkan pencinta-pencinta kucing marah sebab perlakuan sebegitu dari keluarga kami,” katanya.

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*